zaterdag 23 oktober 2010

Vechtjournaal vraagt uw mening

Stelling vechtjournaal:
De gemeente Weesp moet nu snel met de nieuwbouwplannen voor de Brede School komen.

Eindresultaat stemming: 97% voor, 3% tegen (totaal 33 stemmen)
Enkele reacties (zie http://www.echo.nl/vj-vj/stelling/resultaten/9458/ )

maas: woensdag 20 oktober 2010 13:35 uur
De ouders van de Kors Breijerschool in Weesp zijn boos en bezorgd omdat de gemeente het besluit voor nieuwbouw van een Brede School, met ook voor- en naschoolse opvang en een kinderdagverblijf, weer op de lange baan heeft geschoven. De gemeente heeft verklaard dat de varianten onvoldoende gereed waren om te bespreken tijdens de commissievergadering van 13 oktober. Leerlingen, ouders en leerkrachten wachten al jaren op een nieuw schoolgebouw omdat de huisvesting een groot probleem is, ook omdat de Kors Breijerschool de grootste school van Weesp is.

Kerkstraat: vrijdag 22 oktober 2010 22:34 uur
Directeur, leerkrachten en ouders zetten zich al jaren in voor nieuwbouw van een Brede School.Ik vind het een schande dat de gemeente Weesp niet in staat is om na zoveel jaar een besluit te nemen en tot actie over te gaan. Ik vind het nogal onprofessioneel overkomen en ik trek de geloofwaardigheid en bekwaamheid van de gemeente zeer in twijfel.

ouder41: maandag 25 oktober 2010 16:41 uur
Onbegrijpelijk dat de gemeente Weesp nog steeds niet is doordrongen van de urgentie van de nieuwbouw. De laatste plannen spreken over een school die op zijn vroegst schooljaar 2013-2014 gereed is en dat is dan nog zonder onvoorziene vertragingen. Strak plannen en vooruitzien, dan staat de school er in 2012!

vrijdag 22 oktober 2010

De Brede School… Wat is dat eigenlijk? (Nieuwsbrief)

Uit de Kors Breijer Nieuwsbrief van 22 oktober 2010

De kranten, de media en nieuwsbrieven staan vol met informatie over het reilen en zeilen van onze school: De eerste Brede School van Weesp.
Maar wat is een Brede School eigenlijk?
Een Brede School is een samenwerkingsverband tussen partijen die zich bezig houden met opgroeiende kinderen.
Maar wat voor verschil zit er dan tussen een reguliere basisschool en een Brede School?
Het grote verschil zit hem in het intensieve contact tussen de school en haar partners. Partners kunnen o.a. zijn: Peuterspeelzaal, Kinderopvang en Welzijn. Alle partijen hebben dezelfde pedagogische visie en bieden het kind ontwikkelingskansen op cognitief, sociaal-emotioneel en fysiekgebied.
Samenwerking is hierbij het sleutelwoord:
- Samenwerking met de partners voor een doorgaande lijn
- Samenwerking met ouders, want opvoeden doe je samen
- Samenwerking met de buurt, want daar moet het kind zich veilig en verbonden voelen
Op de studiedagen in september en oktober heeft het team een bezoek gebracht aan een tweetal Brede Scholen. Elke school was anders, want dé Brede School bestaat niet. Wel kregen we een idee hoe onze nieuwe school er straks uit kan gaan zien. De goede ervaringen nemen we mee, voor andere punten gaan we nog een oplossing vinden.
Eén ding blijft staan: Het kind, úw kind willen we meer ontwikkelingskansen bieden. Hoe we dat gaan doen?
Volgende maand leest u hier meer over.

[toegevoegd op 5 november 2010]

Commotie rond nieuwbouw (Nieuwsbrief)

De frustratie was groot toen we afgelopen week vanuit het gemeentehuis te horen kregen dat zelfs de presentatie over de nieuwe school van de agenda van de commissievergadering was gehaald, terwijl ons al maanden beloofd was dat over het definitieve plan een besluit zou worden genomen. Ik had mij aangemeld als inspreker op de bewuste avond om een en ander opnieuw nog eens uit de doeken te doen, maar ik moet u eerlijk bekennen dat ik er na het ontvangen van dit bericht even helemaal doorheen zat. Gelukkig stond er binnen no time een groep ouders achter me die zich bereid verklaarde even het stokje van me over te nemen. Beste mensen, u kunt zich niet voorstellen hoe geweldig het is om zoveel ‘warme’ armen om je schouders geslagen te krijgen. Echt ontroerend waren ook nog de warme reacties van de vele andere ouders. Op woensdagavond 13 oktober stond u daar met z’n allen en liet u zien dat ook u niet langer aan het lijntje wenst te worden gehouden. Immers na jaren getouwtrek hebben ‘onze’ kinderen nu echt recht op een nieuw schoolgebouw met eigentijdse voorzieningen. Dat de politiek nu plots komt met allerlei ferme uitspraken is slechts om u te misleiden. Ik zou u willen adviseren de raad nu te beoordelen op haar daden en niet op haar fraaie woorden en advertenties. Laat dat in uw stemgedrag bij de lokale verkiezingen op 24 november duidelijk merkbaar worden. Jammer genoeg is de strijd nog niet gestreden en ben ik niet eerder gerust dan dat er op een extra ingelaste raadsvergadering voor 24 november definitief een besluit is genomen !

Uit de Kors Breijer Nieuwsbrief van 22 oktober 2010,
door Joop van Wijngaarden

[toegevoegd op 5 november 2010]

Doe mee met posteractie Brede School 2012

Doe mee aan de posteractie om te zorgen dat er in 2012 een nieuwe school staat!

Het is nu enorm belangrijk om onze stem als ouders te laten horen vóór de gemeenteraadsverkiezingen van 24 november. Uit alle ontwerpen hebben we onderstaande poster gekozen:


In de herfstvakantie krijgen alle ouders de poster in de brievenbus. Plaats deze poster zo snel mogelijk voor het raam op een goed zichtbare plek, zodat iedereen hem kan zien. We zullen de poster ook op verschillende plekken in de stad ophangen.

Er zijn nog meer posters beschikbaar op school, dus mocht u nog een extra poster kunnen gebruiken, dan kunt u deze bij meneer Bouida na de herfstvakantie ophalen.

Let in de herfstvakantie dus op de brievenbus. Laat onze boodschap niet tussen het andere verkiezings- en reclamemateriaal verloren gaan, maar geef de poster een mooie plek.

Naschrift:
De poster staat ook als advertentie op pagina 17 in het WeesperNieuws van 27 oktober.

Motie van treurnis voor wethouder van buiten (Gooi- en Eemlander)

WEESP - De Weesper Stads Partij heeft donderdagavond tevergeefs een motie van treurnis ingediend tegen wethouder Jan Heybroek.

De stadspartij vindt dat de wethouder geen respect heeft opgebrachg voor ouders van de Kors Breijerschool die vorige week inspraken in de commissievergadering. Heybroek liep weg. De wethouder betreurt het verkeerde beeld dat ontstaan is. Het was volgens hem niet gericht tegen de ouders of tegen de raadsleden.

De motie kreeg overigens geen bijval. Zelfs een raadslid van de WSP stemde tegen.

Bron: http://www.gooieneemlander.nl/nieuws/regionaal/gooivechtstreek/article6528266.ece/Motie-van-treurnis-voor-wethouder-van-buiten

De leraren geven bijna les in de bezemkast (Vecht~Journaal)

Uit het Vechtjournaal van 21 oktober

WEESP - Eén dag voor de commissievergadering waarop de presentatie van de Brede School aan de orde zou komen, besloot het college van B en W het onderwerp van de agenda te halen. Niettemin togen afgelopen woensdag bijna 100 bezorgde ouders naar de raadszaal en vroegen spreektijd aan voor de voorzitter van de medezeggenschapsraad. Zover kwam het niet, een geërgerde burgemeester Horseling verliet voortijdig de zaal en liet achteraf weten ontstemd te zijn over een wijziging in de agendavolgorde. Wethouder Hette Zijlstra liet de ouders uitspreken.
In een verklaring van de gemeente over het afblazen van de presentatie over de voortgang van de Brede School in de commissievergadering van woensdag 13 oktober, laat zij weten dat een van de te bespreken varianten onvoldoende gereed was. 'De voorkeursvariant leende zich nog niet voor een inhoudelijke presentatie', aldus Zijlstra. 'Het is niet de bedoeling de bouw te vertragen.' Niettemin maakten de ouders zich boos over de gang van zaken en verwijten het college bang te zijn voor discussies met hen.

Besluiteloosheid
Leerlingen, ouders en leerkrachten van de Kors Breijerschool wachten al vele jaren op een nieuw schoolgebouw. 'Eindeloze vergaderingen, haalbaarheidsstudies, onderzoeksrapporten en prognoses van leerlingen, het is pure besluiteloosheid van de diverse colleges', zegt Marcel Kalse, contactpersoon namens de ouders. 'U praat nu al 10 jaar lang', zo schrijven de ouders op 13 oktober in een open brief aan college en raadsleden. 'De huisvesting van leerlingen en leerkrachten is al jaren een groot probleem. Op het schoolterrein staan bouwketens die als noodlokaal zijn ingericht. Het lijkt erop dat deze tijdelijke oplossingen een permanent karakter hebben gekregen, want de gemeente stelt de plannen voor nieuwbouw elke keer uit. Wij roepen u op om deze maand het startsein te geven voor de nieuwbouw', aldus de brief.

Knoop doorhakken
De ouders willen dat er vóór de gemeenteraadsverkiezingen van 24 november een extra raadsvergadering plaatsvindt zodat de huidige coalitie de knoop kan doorhakken. Na die datum is de druk van de ketel, zo vrezen zij. 'Het is ons ernst', benadrukt Kalse. Voor een extra raadsvergadering pleiten ook de fracties van Groen Links en het CDA. Volgens wethouder Zijlstra kan ook in december de 'oude gemeenteraad' dit onderwerp nog afhandelen en een definitief besluit nemen voor de nieuwbouw. Op verzoek van de leden van de commissie Welzijn is inmiddels 3 november vastgesteld als datum waarop de presentatie van de Brede School plaatsvindt.

Bezemkast
Twintig jaar geleden telde de christelijke basisschool Kors Breijer zo'n 120 leerlingen en is deze met meer dan het driedubbele daarvan thans de grootste school van Weesp. 'Het huisvesten van al die leerlingen is echter al jaren een groot probleem. Het schoolgebouw is oud en vervallen, de school zelf staat zeer goed aangeschreven. Het ruimtegebrek is nijpend. Ze geven bijna les in de bezemkast', vertelt Kalse. 'Ook het werken op de diverse locaties waarover de leerlingen zijn verspreid, is onhandig en inefficiënt.' De nieuwe school wordt een zogenaamde Brede School, waarbij tevens plaats is voor Voor- en Naschoolse Opvang (VSO en NSO) en een kinderdagverblijf.

Raad Weesp zet vaart achter nieuwbouw Kors Breijerschool (Gooi- en Eemlander)

Uit de Gooi- en Eemlander van 21 oktober
undefined
Protesteren helpt. Dat hebben de ouders van de Kors Breijerschool in Weesp goed begrepen. Tot tweemaal toe toog een flinke groep boze Weespers naar het stadhuis om het gemeentebestuur aan te sporen vaart te maken met nieuwbouw.
De school, die een verzameling is van noodlokalen, wacht er al tien jaar op. Steeds komt er wat tussen. Toen er vorige week met het uitstellen van een presentatie over de nieuwbouw door het college, weer een kink in de kabel leek, pikten ouders, kinderen en schoolleiding het niet langer. Het onderwerp vinden zij zo belangrijk dat het nu niet weer over de verkiezingen (24 november) heengetild mag worden. Wethouder Hette Zijlstra moest beloven alles in het werk te stellen om nog dit jaar duidelijkheid te scheppen.
Raadsleden gingen woensdagavond bij de behandeling van het kredietvoorstel nog een stapje verder. ,,Desnoods hebben we volgende maand een extra raadsvergadering’’, aldus enkelen van hen.

Collegeleden op de vingers getikt (Kabelkrant)

De WSP kwam donderdag met een motie van treurnis voor wethouder Heybroek. Aanleiding was zijn abrupte vertrek tijdens een vergadering vorige week. Heybroek verliet toen de zaal omdat de agenda werd gewijzigd. Dat werd gedaan voor de ouders van de Kors Breijerschool, die hun zorgen over de voortgang van de Brede School kwamen uiten. Als gevolg daarvan kwamen Heybroeks zaken pas later aan bod. Hij heeft dat niet kunnen of willen afwachten.

Heybroeks vertrek werd opgevat als een gebrek aan interesse en respect. Ook burgemeester Horseling ging weg, maar de motie van treurnis was niet aan zijn adres. Wel kreeg ook hij kritiek. De motie kreeg weinig steun. Sommige partijen waren ronduit kwaad over de motie en betichtten de WSP van misplaatste verkiezingspropaganda en opportunistisch handelen.
Heybroek zei slechts het jammer te vinden dat zijn actie verkeerd is opgevat.

Bron: www.weesper.nl/kabelkrant/

donderdag 21 oktober 2010

Welke poster wordt het?

Er zijn diverse ontwerpen gemaakt voor een poster die binnenkort voor heel veel ramen in Weesp te zien zal zijn. Welke gaat het worden? Binnenkort weet u het! 

Mail boze ouder aan gemeente Weesp

Onderstaande mail is door een van de ouders op 21 oktober aan de gemeente Weesp gestuurd, met een kopie naar de MZR en kors.breijer.breed.2012@gmail.com .
Op 5 november is hierop deze reactie van de teamleider samenleving ontvangen.

Aan de betrokken medewerkers en politici van de gemeente Weesp,

Tot mijn grote ontevredenheid heeft onze gemeente de afgelopen jaren, ondanks vele tussentijdse andersluidende berichten richting schoolbestuur en ouders, volhardt in het uitstellen van een broodnodige beslissing tot nieuwbouw van de Kors Breijer School te Weesp.
De huisvesting van onze kinderen op deze nota bene grootste basisschool van Weesp is ronduit schandalig te noemen ; alle respect voor leraren en staf dat zij ondanks deze almaar voortdurende situatie nog onderwijs op zo´n hoog niveau weten te bieden. Dat de directeur van de school, ondanks dat hij zich door u ongetwijfeld in de maling genomen en niet-serieus genomen voelt na al die jaren van valse toezeggingen, zich niet uit het veld laat slaan en onverminderd positief strijdt voor deze zaak, is op zijn minst bewonderenswaardig te noemen.
In de jaren 70 van de vorige eeuw voldeet deze huisvesting wellicht aan de toen geldende normen, dat het niet van deze tijd is is wellicht het understatement van het jaar !
Er is geen niet een fatsoenlijke kantine (ja, in de gang) en de gymzaal annex aula is al helemaal om te janken ; ook kan ik mij niet aan de indruk onttrekken dat de staat van het gebouw de allergische klachten van mijn oudste dochter geen goed doen, een gezondheidsprobleem dat ik niet licht opvat ziende hoe het dagelijks functioneren van mijn dochter hierdoor op een bedroevende wijze negatief door wordt beinvloed. Jaarlijks terugkerende gezamenlijke vieringen en festiviteiten kunnen veelal niet eens in de school zelf worden georganiseerd, puur vanwege ruimtegebrek.

U houdt honderden ouders, leerlingen en medewerkers van school nu lang genoeg aan het lijntje.

Dus nu is het genoeg geweest. Punt !

RONDUIT SCHANDALIG VAN DE BELEIDSMAKERS IN DEZE GEMEENTE DAT ZE WILLENS EN WETENS ONZE KINDEREN IN DEZE ZEER ONDERMAATSE HUISVESTING LES LATEN KRIJGEN ; U DIENT ZICH DIEP TE SCHAMEN VOOR DE TOT NU TOE TEN TOON GESPREIDE VERTRAGINGSTECHNIEKEN, HET VERSCHUILEN ACHTER BUDGETAIRE SMOEZEN EN POLITIEK GENEUZEL. ALS HET OM HET ONDERWIJS VAN ONZE KINDEREN GAAT DIENT U DAADKRACHTIG SNEL DE JUISTE BESLISSINGEN TE NEMEN. ONZE KINDEREN ZIJN ONZE TOEKOMST EN HEBBEN RECHT OP ONDERWIJS IN ZO OPTIMAAL MOGELIJKE OMSTANDIGHEDEN...........DAT DAT MAAR NIET WIL DOORDRINGEN TOT DE BELEIDSMAKERS IN DEZE GEMEENTE IS EEN ABSOLUUT DIEPTEPUNT IN ONZE GEMEENTELIJKE GESCHIEDENIS TE NOEMEN. PURE ONWIL OF ONKUNDE DUS !

Zorg en onderwijs dienen ten alle tijde de speerpunt te vormen van gemeentelijk beleid, heb je dat niet op orde dan deugt per definitie je beleid niet ; dienen hier moeilijk realiseerbare investeringen te geschieden, dan bezuinig je eenvoudigweg op andere projecten. Ja, uiteindelijk is het toch zo simpel.

Ik, en met mij vele ouders, verwachten niet minder van u dat u op de eerst volgende gelegenheid knopen door zult hakken en zult besluiten tot het zo snel mogelijk verwezenlijken van een brede school en daarmee de herhaaldelijk geuite beloften hiertoe zult inlossen.

Mocht het daar (wederom) niet van komen dan zal ik niet nalaten hierover op bijzondere korte termijn schriftelijke klachten te gaan indienen bij de onderwijsinspectie en alle overige hiertoe beschikbare overheidsinstanties, mij hiertoe gedwongen gevoeld door uw niet aflatende politieke vertragingstechnieken. Ook iedere vanuit de school of georganiseerde ouders getoond initiatief daartoe kan op mijn volle steun rekenen.

U heeft een zorgplicht jegens uw burgers ; het wordt tijd dat u zich daar ook een keer naar gaat gedragen.

Graag daarom per omgaande uw positieve reactie.


Met vriendelijke groet,

W. J. Riemslag
E. du Perronstraat 8
1382 TA  Weesp

Boze ouder (maar dat was u inmiddels wel duidelijk ?) van twee op deze school gaande dochters

5 ton om door te gaan met school (Kabelkrant)

Er is woensdagavond stel op sprong een voorbereidingskrediet van 475.000 euro beschikbaar gesteld voor de Brede School. B en W hadden hiervoor relatief kort voor de vergadering een voorstel toegevoegd aan de raadsagenda. Vorige week schrapte het college nog daags voor de commissievergadering
een presentatie over de Brede School. Ouders van de Kors Breijerschool kwamen toen massaal naar de raadzaal om hun zorgen te uiten.

Krediet geeft vooral belang aan
Tijdens de raadsvergadering woensdag zat de raadzaal opnieuw vol ouders. Een Brede School kost natuurlijk geld - maar door juist nú bijna vijf ton beschikbaar te stellen, laat het stadsbestuur zien dat er heus hard aan  een Brede School gewerkt wordt. De gemeenteraad vond de gang van zaken wat vreemd, maar kon niet anders dan akkoord gaan met het voorstel van B en W. "We willen immers allemaal dat die Brede School er snel komt", zo klonk het.






Bron: http://www.weesper.nl/kabelkrant

woensdag 20 oktober 2010

Ingestemd met voorbereidingskrediet Brede School (Nieuwsflits)

Woensdagavond 20 oktober waren weer veel ouders aanwezig in het gemeente huis. Ditmaal tijdens de raadsvergadering waar de begroting op de agenda stond, om te zorgen dat er geld beschikbaar is in 2011 voor de bouw van de nieuwe brede school.

Marieke Mateman, voorzitter van de MZR, heeft de Raad gevraagd om zich te houden aan de raadsbeslissing van juni 2010, waarin een planning is afgesproken “die erin voorziet dat de bouw in 2011 kan aanvangen en op het laatst in 2012 kan worden afgerond”. In het voorstel voorbereidingskrediet brede school wordt namelijk al weer over eind mei 2013 gesproken als opleverdatum voor de school. Daarnaast heeft zij verzocht om een extra Raadsvergadering in november, waar de langverwachte inhoudelijke besluitvorming (b.v. over de ruimtelijke invulling van het terrein) van de brede school kan plaatsvinden.

Om de voortgang van de plannen voor de brede school veilig te stellen, heeft de Raad vanavond een voorstel goedgekeurd voor het beschikbaar stellen van het restant van het voorbereidingskrediet (350.000 Euro) voor de definitiefase van de brede school, waarin een ruimtelijk & functioneel programma van eisen wordt opgesteld.

Meer informatie over de ontwikkelingen rondom de brede school en bijvoorbeeld de toespraak van Marieke Mateman zijn te vinden op de Blog: http://bredeschoolweesp.blogspot.com/


Bron: http://www.korsbreijer.nl/

Inspraak ouders bij raadsvergadering

Onderstaande tekst is tijdens de raadsvergadering voorgelezen.

Mijn naam is Marieke Mateman en ik spreek namens de ouders van de Kors Breijerschool. Daar staan we weer. Net als vorige week bij de commissievergadering, om aandacht te vragen voor de besluiteloosheid van het College en de Gemeenteraad rondom de nieuwbouwplannen voor de Brede School Kors Breijer. Alle politieke partijen hebben aangegeven haast te willen maken met de realisatie van het nieuwe schoolgebouw. Maar, op grond van onze ervaringen uit de afgelopen 10 jaar, zijn wij bang dat dit wederom een loze belofte is.

In juni 2010 is namelijk in de Raad besloten dat “de planning erin voorziet dat de bouw in 2011 kan aanvangen en op het laatst in 2012 kan worden afgerond”. Dat lijkt in lijn met de stelling van wethouder Zijlstra onlangs op radio Weesp dat er, nadat het definitieve besluit omtrent de bouw van de school is genomen door de Raad, nog 1,5 jaar nodig zal zijn voordat de school er staat. In de begroting die vanavond wordt behandeld staat echter dat in de loop van 2011 moet worden aanbesteed zodat er eind 2011 of begin 2012 met de bouw begonnen kan worden. En in de memo bij het voorbereidingskrediet is dan weer te lezen dat na de definitiefase van 3 maanden, een ontwerpfase start van maar liefst 1 jaar en dat uiteindelijk pas in mei 2012 gebouwd gaat worden, waardoor er eind mei 2013 een school zal staan.
De conclusie die wij daaruit trekken is dat nog steeds niet duidelijk hoe lang het nu allemaal weer gaat duren en dat in elk geval het raadsbesluit van juni 2010 niet wordt gevolgd. Dat is voor ons niet acceptabel.

Onze oproep aan het College en de Gemeenteraad is duidelijk: zorg ervoor dat er in de begroting van 2011 voldoende middelen beschikbaar worden gesteld om al in 2011 daadwerkelijk te starten met de bouw van het nieuwe schoolgebouw, opdat bij aanvang van het schooljaar 2012-2013 de nieuwe school in gebruik kan worden genomen.

Ik dring er namens de ouders van de Kors Breijer school bij u op aan om de urgentie van nieuwbouw serieus te nemen. Als de school pas in 2013-2014 in gebruik kan worden genomen, zal voor onze school dramatische gevolgen hebben.

Als ouders hebben wij weloverwogen voor deze school gekozen omdat de school een goede afspiegeling vormt van de maatschappij waarin onze kinderen opgroeien en daarnaast een warm onderwijsklimaat biedt, met daarbij uitstekende resultaten. Tot onze spijt moeten wij echter constateren dat ouders die nu een keuze moeten maken voor een school voor hun kinderen, de staat van het schoolgebouw als doorslaggevend argument hanteren om NIET voor onze school te kiezen. Zeker nu er andere scholen zijn die een blinkend alternatief bieden, hetgeen vanochtend nog groots is gevierd. En geef die ouders eens ongelijk als ik u vertel dat uit een werkplekonderzoek in juni 2010 is gebleken dat de school rommelig en vol aandoet hetgeen gevolgen heeft voor de effectiviteit van de schoonmaak en resulteert in diverse overtredingen van de arbonormen: waaronder: beperking van vluchtmogelijkheden bij calamiteiten en struikel en valgevaar.

Wij geloven echter in de kracht van de Kors Breijer school en strijden voor het behoud van het gemengde karakter van de school in Weesp Noord, maar kunnen dat niet zonder de steun van het College en de gemeenteraad. Daarom is het noodzakelijk dat u het mogelijk maakt dat de school er bij aanvang van het schooljaar 2012-2013 staat. En niet pas eind mei 2013 zoals in de thans gepresenteerde plannen is omschreven.

Om verdere vertraging in de besluitvorming te voorkomen roepen wij u daarom op om in de besluitvorming omtrent de begroting voor 2011 van vanavond er voor te zorgen dat er voldoende middelen beschikbaar worden gesteld voor bouw in 2011 en voorts om te besluiten om nog vóór 24 november een extra Raadsvergadering in te lassen, waarbij een inhoudelijk besluit kan worden ten aanzien van de school, zodat de school bij aanvang van het schooljaar 2012-2013 daadwerkelijk in gebruik kan worden genomen.

U heeft allen aangegeven dat een nieuw schoolgebouw voor de Kors Breijer prioriteit heeft, maar wij willen graag vóór de verkiezingen zien welke partijen daadwerkelijk kleur bekennen.

Ik dank u voor uw aandacht.

Voorbereidingskrediet met lange termijnplanning

Vanavond is er in de raadsvergadering een voorstel ingediend over een voorbereidingskrediet.  Wat in ieder geval opvalt is dat het voorstel nu van een planning van 2,5 jaar uitgaat na een positief besluit in december 2010:
  • Duur van de definitiefase: 3 maanden; afronding gepland in voorjaar 2011.
  • Na de definitiefase volgt de ontwerpfase; start februari 2011, einde februari 2012.
  • Vervolgens is er de fase van prijsvorming/gunning: start februari 2012, einde mei 2012.
  • Tenslotte volgt de realisatiefase: start mei 2012, einde mei 2013.

Er wordt gezegd dat dit de maximale doorlooptijd is.
Wat is de minimale doorlooptijd? Die is voor ons veel belangrijker!

Bekijk hier het volledige voorstel.

Ingezonden brieven (WeesperNieuws)

In het WeesperNieuws van woensdag 20 oktober 2010 stonden vijf (!) brieven over de Brede School.  Het is duidelijk dat dit onderwerp veel mensen

Brede school (1)
Leerlingen, ouders en leerkrachten van de Kors Breijerschool wachten al jaren op een nieuw schoolgebouw. Daarover praat het stadsbestuur nu al 10 jaar en nog steeds is er geen start gemaakt. Eind vorig schooljaar zijn de leerlingen, ouders en leerkrachten in optocht naar het stadhuis gegaan om hun ongenoegen kenbaar te maken. Die protestmars heeft veel aandacht getrokken. Deze zomer leek het erop dat de lichten op groen stonden, maar toch is het sindsdien oorverdovend stil. Vorige week zou het haalbaarheidsplan voor de nieuwbouw in de commissievergadering worden gepresenteerd, maar het college besloot dit agendapunt te schrappen, omdat het tot onnodige en/of ongewenste discussies zou kunnen leiden. Dit roept vragen op. Is men soms bang voor discussies? De Kors Breijerschool is een fantastische school, waarop zowel de leerlingen als de leerkrachten en de ouders erg trots zijn. Het is veelzeggend dat veel oud-leerlingen waar het hun eigen kinderen aangaat, ook weer voor deze school kiezen - ondanks de deplorabele staat van het gebouw. Dat laatste is al jaren een groot probleem. Op het schoolterrein staan bouwketen die als noodlokaal dienen. Het lijkt erop dat deze tijdelijke oplossingen een permanent karakter hebben gekregen, want de gemeente stelt de plannen voor nieuwbouw elke keer uit. Dat zijn we inmiddels meer dan zat: ophouden met praten en de mouwen opstropen! Wij willen niet het zoveelste dikke rapport, wij willen een nieuw schoolgebouw!
Namens de ouders van de Kors Breijer School,
Marcel Kalse en Marieke Mateman

Brede school (2)
Aan de burgemeester,
Vorige week bezocht een grote groep Kors Breijerschool-ouders de commissievergadering. Ik was één van hen. Het agendapunt dat ons op de been bracht, de plannen voor onze brede school, bleek van de agenda te zijn afgevoerd. Daarmee wijzigde ook de reden van onze komst van belangstelling in onvrede. Onvrede vanwege de zoveelste vertraging in de besluitvorming rondom de bouwplannen voor onze school. Om 80 mensen niet te laten wachten, werd de behandeling van de agenda van de Commissie Welzijn naar voren gehaald. Daardoor zou de Commissie Algemene Zaken enige vertraging oplopen. Tot ongeloof van alle aanwezigen pakte u daarop, zichtbaar geërgerd, uw spullen bij elkaar, en verliet de zaal. U hebt geen enkele interesse getoond in de reden van onze aanwezigheid. U heeft hiermee de indruk gewekt dat u zich niet zult inspannen voor ons broodnodige nieuwe schoolgebouw. Het feit dat de zoveelste belofte over termijnen weer niet is nagekomen, lijkt u niet te raken. Bent u als burgemeester niet bij uitstek de persoon om te luisteren naar burgers, en er zorg voor te dragen dat een uitstekende basisschool, die met zijn veelkleurige populatie een voorbeeldfunctie heeft, niet ten onder gaat door bestuurlijk onvermogen? Mijn hoop op uw inzet laat ik hierbij varen. De hoop dat de raadsleden hun verantwoordelijkheid zullen nemen stijgt tot een hoogtepunt.
Janneke van Loo

Brede School (3)
Vorige week woensdag ben ik naar het gemeentehuis geweest omdat er vergaderd zou worden over mijn school. Ik zit op de Kors Breijerschool en ons gebouw is veel te klein en veel te oud. Dat was al zo toen ik in groep 1 zat en nu zit ik in groep 8. Ik schrijf deze brief aan de krant omdat ik een paar dingen niet begrijp en niet denk dat de burgemeester mij antwoord zal geven als ik hem schrijf. Want waarom loopt onze burgemeester weg als wij speciaal met zijn allen zijn gekomen om juist een vraag te stellen? We waren met meer dan 50 mensen. Dat is best veel. Waarom is het daarna zo moeilijk om een nieuwe afspraak te maken voor een andere vergadering? Tussen nu en december zitten bijna 50 dagen. Het lijkt zo net of gemeentemensen en de burgemeester het helemaal niet belangrijk vinden. Dat vind ik vreemd. Ten eerste omdat het belangrijk is dat wij veel leren en ook omdat de gemeente er moet zijn voor alle mensen in Weesp en dus ook voor de kinderen van de Kors Breijer. Als iemand het wel snapt, kan die het misschien in de volgende krant uitleggen. Volgens mij snapten de volwassenen die er bij waren er namelijk ook niets van.
Boris Krajenbrink

Brede School (4)
Jarenlang wordt er al gesproken over een nieuwe brede school. Als schoolbestuur moet je toch zowat de moed verliezen, overleg na overleg - zonder concreet resultaat. De grootste teleurstelling kwam dinsdag 12 oktober, toen het bericht kwam dat het punt van de agenda voor de raadscommissievergadering werd gehaald. Tijdens een interview hierover op Radio Weesp gebruikte wethouder Zijlstra constant het woord gemeenteraad, waardoor het voor de leek overkwam alsof de gemeenteraad hier medeverantwoordelijk voor was. Hoe kun je het als B en W goed vinden dat je een ontwerp pas één dag voor de behandeling te zien krijgt? Dat moet toch minimaal een week daarvoor? Wat een misser van het college. En dat verlaten twee collegeleden ook nog de raadszaal. Dat getuigt niet van betrokkenheid, uit fatsoen blijf je!
Luc Cornelissen

Structuurvisie (3) en Brede School (5)
De structuurvisie ligt ter inzage in het stadskantoor. Tot 22 oktober kunt u bezwaren indienen, let wel: u hebt 9 dagen de tijd! Normaal duurt die periode zes weken, waarom nu zo snel? Om nog meer woningen te bouwen voor leegstand? Hebben we echt behoefte aan 4500 woningen (alle plannen bij elkaar) in en rond Weesp? Nu worden er weer prachtige nieuwe plannen aangekondigd voor de Achtergracht, maar er moet nog zoveel gebeuren. Allang gepresenteerd: Hart van Hogewey, Plan Papelaan (bij de sportvelden), Meidoorneiland, Sinnigvelderplantsoen en ook nog de Trifaxvijver. Daarvan is nog steeds niets te zien. Waarom ontbreekt in de presentatie de bijlage over het Domijn, mogen de Weespers die niet inzien? In het raadsverslag van september staat: Het hele college staat achter de visie. Volgens eigen zeggen staat het hele college ook achter een snelle realisering van de Brede School. Maar waarom werd dit punt vorige week dan van de agenda van de commissievergadering WZ gehaald? Raad en college èn belanghebbenden zijn al meer dan 5 jaar bezig met de Brede School. Dus het is nu tijd om daar een beslissing over te nemen. Daar komt nog bij dat dit in het belang is van onderwijs, gezondheid en welzijn van de wijk. Bij de structuurvisie is langzamerhand sprake van belangenverstrengeling, veel partijen die daarin deelnemen zitten met meerdere petten op. Kan het daardoor allemaal zoveel sneller gaan? Dat zou toch echt niet mogen gebeuren.
Nel Mateman

De Kors Breijerschool gaat vervangen worden door een brede school. Foto: André Verheul sr.

Ouders Kors Breijerschool laten van zich horen (WeesperNieuws)

WEESP - Tientallen ouders van de Kors Breijerschool waren vorige week naar het stadhuis gekomen om hun onvrede over de gang van zaken rond de Brede School kracht bij te zetten. De presentatie over de voortgang van het Brede Schoolplan was een dag eerder van de agenda gehaald. Dat was voor de
ouders een extra stimulans om hun zorgen over de voortgang uit te spreken.
Er ontstond enige commotie toen burgemeester Horseling en wethouder Heybroek enigszins gepikeerd de raadzaal verlieten, zonder de inspraak over de Brede School aan te horen. Een aantal ouders vatte dat op als desinteresse, maar daar is volgens burgemeester Horseling geen sprake van. Hij laat weten slechts ontstemd te zijn geweest over de volgorde van de vergaderingen en benadrukt dat de verantwoordelijke wethouder, Hette Zijlstra, de Medezeggenschapsraad van de Kors Breijerschool met veel belangstelling heeft aangehoord. De geschrapte presentatie wordt binnenkort tijdens een aparte commissievergadering alsnog gehouden. Daar is de school wél blij mee.

Bron: http://www.weesper.nl/weespernieuws/pdf/2010/wn20oktober10.pdf

Stemming tussen gemeente en schoolgaand Weesp steeds grimmiger in het pittoreske stadje aan de Vecht

 

Een van de ouders stuurde ons onderstaand bericht en poster als bijdrage aan de actie voor een nieuw schoolgebouw. Het geeft de sfeer aan die leeft bij de ouders.


Uitstel na uitstel van de bouw van een nieuw schoolgebouw moet door de Kors Breijerschool, leerling en ouders geaccepteerd worden. Geplaatste noodketen worden door burgemeester en wethouders verheven tot gezond fundament voor de toekomst. Hoe te bouwen aan een gezonde maatschappij met middelen die niet op een gezonde maatschappelijke toekomst gericht zijn?
Er volgt geen antwoord op de terechte vragen en behoefte aan duidelijk maatschappelijk beleid. Uitstel na uitstel is het surrogaat antwoord. Waarbij raadsvergaderingen door B&W letterlijk gebruikt worden als vluchtmiddel om verantwoordelijkheid te nemen en vooral te voorkomen.
Loze beloften, lege woorden, lege budgetten, het ontkennen en ontlopen van verantwoordelijkheid. Vergaderingen over ‘begrotingen’ die beter als ‘beklemmingen’ of ‘vernauwingen’ geïnterpreteerd kunnen worden. Dat is beleid anno 2010. De visie op de toekomst. Een lege huls, waar het kruid is uitgehaald om ‘fikkie te stoken’, hoop scheppend maar puntje bij paaltje reeds gedoofd is door het eigen vrij gemaakte zand wat los is gekomen door het kunstje ‘zelf de kop in het zand steken’. Dit alles om maar niet te voorzien aan een noodzakelijke maatschappelijke behoefte die zich op de langere termijn breed terugbetaald. Net als de veel hogere prijs die men op langere termijn maatschappelijk zal betalen als men daar de ogen voor sluit.

Bekijk hier het document

Opgeknapte Singelscholen geopend (Kabelkrant)

Hoe groot kan de tegenstelling zijn? Wij hopen dat de kinderen van de Kors Breijerschool ook zo snel mogelijk de burgemeester kunnen gaan bedanken ... Wanneer is het open huis in de Brede Kors Breijerschool???

Alle kinderen van de opgeknapte Singelscholen zijn woensdagochtend naar het gemeentehuis gegaan om de gemeente met een cadeau te bedanken voor de mooie scholen. Op het balkon opende burgemeester Horseling, na het ontvangen van het cadeau, symbolisch de nieuwe scholen. Voor de klassen waren er daarna leuke activiteiten. Vanaf drie uur werd er geborreld op de scholen, gevolgd door een open huis voor belangstellenden.








Bron: http://www.weesper.nl/kabelkrant

Advertentie WSP (WeesperNieuws)

 De Brede Kors Breijerschool is duidelijk een politiek onderwerp geworden. In het WeesperNieuws van woensdag 20 oktober stond deze advertentie van de WSP (Weesper Stads Partij). 

Jammer dat men afgelopen jaren niet al de urgentie van de Brede School heeft ingezien. Wij hopen dat komende periode deze kreet ook met daadkracht en resultaten ingevuld gaat worden.

Blog over raadsvergadering juni 2010

Er is een nieuw blogbericht geplaatst met het verslag van de raadsvergadering van juni 2010.

Kom naar raadsvergadering woensdag 20 oktober

Woensdag 20 oktober is er een belangrijke raadsvergadering waarin de begroting van 2011 wordt besproken. Dit is de laatste Raadsvergadering van deze Gemeenteraad. Daarin zal geen besluit worden genomen over de nieuwbouw. Daarom moeten wij er voor zorgen dat er iemand in de Raad opstaat die pleit voor een extra Raadsvergadering, zodat er toch nog voor de verkiezingen op 24 november een besluit genomen kan worden over de nieuwbouw.

In de aanbiedingsbrief van de begroting 2011 staat vermeld:
"Vanaf de begroting 2012 heeft het College budget opgenomen ter realisering van de Brede School."
Moeten wij daaruit afleiden dat volgend naar geen geld is vrijgemaakt om een start te maken met de nieuwbouw?!

Er zal weer een groot aantal ouders en betrokkenen aanwezig zijn. Komt allen!

dinsdag 19 oktober 2010

Overleg klankbordgroep: actie!

Vanavond is de klankbordgroep van ouders bij elkaar gekomen om te bespreken welke acties we gaan ondernemen. Een selectie hiervan:
  • duidelijke aanwezigheid tijdens het raadsoverleg op woensdag 20 oktober (net als vorige week)
  • posters om voor de ramen te hangen (voor de herfstvakantie)
  • kinderen zelf een school laten bouwen
  • diverse (ingezonden) brieven
  • dit blog bijhouden/aanvullen
Heeft u meer ideeën, laat het ons weten via kors.breijer.breed.2012@gmail.com !

maandag 18 oktober 2010

Aandacht voor Kors Breijer bij TV-Weesp

Op dinsdag 19 oktober om 19.00 uur zal Marcel Kalse namens de ouders aanschuiven in het programma ‘Rondje Weesp’ op TV-Weesp om zijn (onze!) bezorgdheid te uiten over de nieuwbouw van de Kors Breijerschool. Het programma wordt herhaald op donderdag 21 oktober om 20.30 uur.