woensdag 20 oktober 2010

Inspraak ouders bij raadsvergadering

Onderstaande tekst is tijdens de raadsvergadering voorgelezen.

Mijn naam is Marieke Mateman en ik spreek namens de ouders van de Kors Breijerschool. Daar staan we weer. Net als vorige week bij de commissievergadering, om aandacht te vragen voor de besluiteloosheid van het College en de Gemeenteraad rondom de nieuwbouwplannen voor de Brede School Kors Breijer. Alle politieke partijen hebben aangegeven haast te willen maken met de realisatie van het nieuwe schoolgebouw. Maar, op grond van onze ervaringen uit de afgelopen 10 jaar, zijn wij bang dat dit wederom een loze belofte is.

In juni 2010 is namelijk in de Raad besloten dat “de planning erin voorziet dat de bouw in 2011 kan aanvangen en op het laatst in 2012 kan worden afgerond”. Dat lijkt in lijn met de stelling van wethouder Zijlstra onlangs op radio Weesp dat er, nadat het definitieve besluit omtrent de bouw van de school is genomen door de Raad, nog 1,5 jaar nodig zal zijn voordat de school er staat. In de begroting die vanavond wordt behandeld staat echter dat in de loop van 2011 moet worden aanbesteed zodat er eind 2011 of begin 2012 met de bouw begonnen kan worden. En in de memo bij het voorbereidingskrediet is dan weer te lezen dat na de definitiefase van 3 maanden, een ontwerpfase start van maar liefst 1 jaar en dat uiteindelijk pas in mei 2012 gebouwd gaat worden, waardoor er eind mei 2013 een school zal staan.
De conclusie die wij daaruit trekken is dat nog steeds niet duidelijk hoe lang het nu allemaal weer gaat duren en dat in elk geval het raadsbesluit van juni 2010 niet wordt gevolgd. Dat is voor ons niet acceptabel.

Onze oproep aan het College en de Gemeenteraad is duidelijk: zorg ervoor dat er in de begroting van 2011 voldoende middelen beschikbaar worden gesteld om al in 2011 daadwerkelijk te starten met de bouw van het nieuwe schoolgebouw, opdat bij aanvang van het schooljaar 2012-2013 de nieuwe school in gebruik kan worden genomen.

Ik dring er namens de ouders van de Kors Breijer school bij u op aan om de urgentie van nieuwbouw serieus te nemen. Als de school pas in 2013-2014 in gebruik kan worden genomen, zal voor onze school dramatische gevolgen hebben.

Als ouders hebben wij weloverwogen voor deze school gekozen omdat de school een goede afspiegeling vormt van de maatschappij waarin onze kinderen opgroeien en daarnaast een warm onderwijsklimaat biedt, met daarbij uitstekende resultaten. Tot onze spijt moeten wij echter constateren dat ouders die nu een keuze moeten maken voor een school voor hun kinderen, de staat van het schoolgebouw als doorslaggevend argument hanteren om NIET voor onze school te kiezen. Zeker nu er andere scholen zijn die een blinkend alternatief bieden, hetgeen vanochtend nog groots is gevierd. En geef die ouders eens ongelijk als ik u vertel dat uit een werkplekonderzoek in juni 2010 is gebleken dat de school rommelig en vol aandoet hetgeen gevolgen heeft voor de effectiviteit van de schoonmaak en resulteert in diverse overtredingen van de arbonormen: waaronder: beperking van vluchtmogelijkheden bij calamiteiten en struikel en valgevaar.

Wij geloven echter in de kracht van de Kors Breijer school en strijden voor het behoud van het gemengde karakter van de school in Weesp Noord, maar kunnen dat niet zonder de steun van het College en de gemeenteraad. Daarom is het noodzakelijk dat u het mogelijk maakt dat de school er bij aanvang van het schooljaar 2012-2013 staat. En niet pas eind mei 2013 zoals in de thans gepresenteerde plannen is omschreven.

Om verdere vertraging in de besluitvorming te voorkomen roepen wij u daarom op om in de besluitvorming omtrent de begroting voor 2011 van vanavond er voor te zorgen dat er voldoende middelen beschikbaar worden gesteld voor bouw in 2011 en voorts om te besluiten om nog vóór 24 november een extra Raadsvergadering in te lassen, waarbij een inhoudelijk besluit kan worden ten aanzien van de school, zodat de school bij aanvang van het schooljaar 2012-2013 daadwerkelijk in gebruik kan worden genomen.

U heeft allen aangegeven dat een nieuw schoolgebouw voor de Kors Breijer prioriteit heeft, maar wij willen graag vóór de verkiezingen zien welke partijen daadwerkelijk kleur bekennen.

Ik dank u voor uw aandacht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten