vrijdag 5 november 2010

Reactie teamleider samenleving, belang leerlingenprognose

Onderstaande e-mail van vrijdag 5 november is de reactie van Hans Biemans - (interim) teamleider samenleving bij de gemeente Weesp - op de eerder geplaatste boze mail van een van de ouders.
In de mail wordt o.a. ingegaan op de oorzaak van het stilleggen van het brede school project in 2008 door het ontbreken van de leerlingenprognoses (ook in relatie tot de Singelscholen).

----- Original Message -----
From: Biemans, Hans
Sent: Friday, November 05, 2010 3:02 PM
Subject: reactie op mail dd 21 oktober 2010

Geachte mevr. Sluyp,

Ik kreeg gisteren uw mail van 21 oktober jl onder ogen.

Uw ontevredenheid is duidelijk en begrijpelijk. Ik heb mijn deel gehad in de vertraging die ontstaan is. Met deze mail wil ik een paar zaken uitleggen. Zie dit verhaal echter niet als uitvlucht of smoes, het is alleen bedoeld als uitleg.

Ik ben ruim 2 1/2 jaar geleden als teamleider Samenleving bij de gemeente Weesp komen werken. Ik trof toen twee bouwprojecten aan: de renovatie van de Singelscholen en de ontwikkeling van de brede school Noordwest.

Bij de Singelscholen was al een aanbesteding geweest. Het project werd rond de tijd dat ik hier kwam werken gegund aan een aannemer. Bij deze renovatie werden vier lokalen extra gebouwd. De regelingen rond onderwijshuisvesting zijn heel duidelijk: als een schoolbestuur kan aantonen dat er minstens vijftien jaar lang een extra lokaal nodig is om alle leerlingen die je verwacht te kunnen huisvesten, dán moet de gemeente een extra lokaal voor die school bouwen. Mijn eerste vraag was destijds waar de prognoses waren op basis waarvan die extra lokalen gebouwd werden. Er waren geen prognoses.
Omdat er al een aanbesteding gedaan was en gunning al had plaastgevonden moest een en ander wel doorgaan.

Tegelijkertijd speelden de plannen voor de brede school. De plannen hielden in dat er een gebouw met 21 lokalen gebouwd zou worden. Maar ook hier mijn vraag: waar zijn de prognoses die aantonen dat die 21 lokalen over een periode van 15 jaar nodig zijn? Ook hiervoor waren geen prognoses aanwezig. Niemand kon aantonen of er 21 of 15 of 25 lokalen nodig zouden zijn voor de brede school.

Daarom heb ik toen op de rem getrapt en dit project tijdelijk stilgelegd. Eerst moesten er prognoses zijn waarop de gemeente besluiten kon nemen. Ik heb dat besluit voorgelegd aan de toen zittende wethouder, maar uiteindelijk heb ik op die rem getrapt. Niemand anders. Als u daarom boos wilt zijn op iemand bij de gemeente, dan mag u boos zijn op mij. Als ik de plannen had laten doorgaan dan waren er veel meer mensen boos geweest omdat we dan geld over de balk zouden hebben gegooid: lokalen bouwen die je over 10 jaar niet meer nodig hebt.

Het heeft lang geduurd om de noodzakelijke prognoses op te laten stellen omdat tot dat moment niemand binnen de gemeente nog ooit de gegevens verzameld had die nodig zijn om volgens de door het ministerie voorgeschreven procedure, prognoses te laten opstellen. Waarom dat niet gebeurd is kan ik u niet vertellen, dat weet ik niet en ik ben er ook nooit achter gekomen.

Uiteindelijk bleek het tot medio 2009 te duren voor we de benodigde gegevens en daarna de prognoses beschikbaar hadden. Uit die prognoses bleek dat de brede school 16 lokalen nodig zal hebben. Hadden we deze prognoses op tijd gehad voor de Singelscholen dan waren de extra lokalen daar niet gebouwd.
Gelijktijdig liep het renovatieproject van de Singelscholen wel door. De gemeente had (en heeft) onvoldoende deskundige mensen in dienst om twee grote bouwprojecten in het onderwijs tegelijkertijd te kunnen behandelen. Daarom hebben we gewacht met het oppakken van de brede school tot de Singelscholen in april/mei 2010 klaar waren.

In juni 2010 lag er een voorstel bij de gemeenteraad om een voorbereidingskrediet beschikbaar te stellen zodat we een (bouwkundig) programma van eisen voor de brede school kunnen opstellen, een architect kunnen zoeken en ga zo maar door (tot en met een bestek voor de school en een aanbesteding om een bouwer voor de school te vinden). De raad heeft toen een aantal extra vragen gesteld vóór men het volledige krediet beschikbaar wilde stellen. Die vragen zijn inmiddels beantwoord en de raad heeft ook de rest van het voorbereidingskrediet beschikbaar gesteld. Inmiddels zijn we druk bezig met alle betroken partijen om de plannen verder uit te werken. Tot en met de aanbesteding kunnen we nu vooruit. We zijn al bezig met het zoeken van een projectleider, een architect en het opstellen van een bouwkundig programma van eisen. Dat is knap ingewikkeld en heeft even tijd nodig. Als er aanbesteed is zullen we aan de raad vragen om een bouwkrediet beschikbaar te stellen. De kosten van zo'n bouwkrediet zijn in de meerjarenbegroting van de gemeente al opgenomen.

Binnenkort zal er voor ouders en omwonenden een informatiebijeenkomst georganiseerd worden. Het verhaal dat ik nu aan u mail zal ik daar herhalen. Ook daarna zal er regelmatig informatie gegeven worden hoever het proces is. Als het goed is ziet u dan ook resultaten in de vorm (eerst) van tekeningen en later dat ook daadwerkelijk de schop de grond in gaat. Niet alleen de kinderen en u als ouders, maar ook de gemeente heeft er alle belang bij dat de kinderen in de wijk in een goed en gezond gebouw les kunnen krijgen. De problemen rond de allergie van uw dochter zijn wat dat betreft duidelijk.

Mijn excuses dat het even geduurd heeft voor u deze reactie op uw mail kreeg. De boodschap is: u heeft gelijk en wij zijn bezig. Niet met vertragen, maar met ontwikkelen en straks met bouwen.

met vriendelijke groet,
Hans Biemans
(interim) teamleider samenleving

donderdag 4 november 2010

Laatste Bonte Breijeravond?

Eén van de mooie en traditionele activiteiten op de Kors Breijerschool is de Bonte Breijeravond. Door het enorme succes zijn het eigenlijk twee avonden, waarvan vanavond de eerste is gehouden voor de groepen 1-5. Morgen zullen groepen 6, 7 en 8 optreden.
De deelnemers uit groepen 4 en 5
Maar dit kon wel eens de laatste keer zijn. Althans, in het huidige schoolgebouw.

Laten we het hopen, en zorgen dit echt de laatste keer is dat we opgepropt staan in de gymzaal en een deel van de ouders de optredens op schermen moet bekijken. Want dat betekent dat we over een jaar goed op planning liggen met de realisatie van de Brede Kors Breijerschool.

Op naar de eerste Bonte Brederavond!

Extra raadsvergadering school (Kabelkrant)

Er is 18 november, een week voor de verkiezingen, een extra raadsvergadering over de Brede School. De Raad wil per se zelf nog een aantal dingen vastleggen.

Woensdag was er een commissie-vergadering waarin de laatste stand van zaken werd gepresenteerd. Verschillende partijen reageerden teleurgesteld.

De presentatie behelst weinig meer dan een vlekkenschets en een planning. "Zijn deze vier blaadjes het resultaat van tien jaar werk?", zo klonk het schamper.

Over de Brede School, die de Kors Breijerschool gaat vervangen, is niet meer bekend dan dat het een gebouw van twee lagen moet worden. De gymzaal komt eventueel op het dak.

Veel fracties willen het plan (dat naast een school ook woningbouw en een nieuwe moskee omvat) wordt opgesplitst. Dat zou de realisatie verspoedigen.

Diverse partijen sturen sowieso aan op een eerdere oplevering. Waarschijnlijk komt hiervoor in de extra raad een motie.

Lees de volledige presentatie/notitie in dit bericht .

woensdag 3 november 2010

Officieel verslag commissie WZ

[Geplaatst op 1/12] Via deze link is het volledige verslag van de openbare vergaderinf van de commissie WZ op woensdag 3 november 2010 te lezen.

Bron: Gemeente Weesp

Samenvatting commissievergadering

Hieronder een korte samenvatting van de commissievergadering in woorden van de ouders.

Tijdens deze vergadering is deze notitie besproken. Marcel en Joop hebben goed ingesproken. Namens het Spirit bestuur heeft Rik Sybesma ingesproken.
Nav de notitie is door 5 fracties een extra raadsvergadering gevraagd op 18 november. De wethouder benadrukte dat het niet strikt noodzakelijk was om nadere besluitvorming te hebben nu er een voorbereidingskrediet lag, maar verzette zich niet tegen de wens van de fracties om een en ander nogmaals in een raadsbesluit te bekrachtigen.

Procedureel moet de notitie nu eerst nog in het college tot besluit worden verheven, waarop de Raad dan de 18e vervolgens kan beslissen. Daarbij zijn 4 punten genoemd gisteravond die vastgelegd moeten worden:
  1. loskoppeling van het traject van woningbouw en brede school (zodat het een het ander niet negatief beinvloed)
  2. vaststellen van de toekomstige locatie van de school ogv het "vlekkenplan" (dwz parallel aan de Papelaan)
  3. vaststellen wie het bouwheerschap op zich gaat nemen = de gemeente
  4. aanstellen van een projectleider, in elk geval tot feb 2011, om de definitiefase zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen.
Ander discussiepunt was nog even de moskee. De wethouder wekte even de indruk dat die in het zelfde project op zou gaan met de school. Daar schrokken wij van, maar wat blijkt, de moskee is een traject dat los staat van de school. Kortom valt niet onder dezelfde vergunningprocedure. Wel is het zo dat de moskee ook wil verbouwen en daarvoor vergunning heeft gevraagd bij de gemeente -> de bouw zou in praktijk gelijktijdig kunnen gaan lopen.

Geluidsopnames commissie WZ

Tijdens het overleg van de commissie Welzijn is vanavond door een aantal mensen ingesproken. Via onderstaande links kunt u daarvan de geluidsopnames beluisteren. De kwaliteit van de opnames (via mobiele telefoon, wav formaat) is helaas niet altijd even goed, maar hopelijk goed genoeg!
De bestanden openen in een nieuw window.

Later worden er mogelijk nog meer opnames toegevoegd.

De bestanden staan op een tijdelijke lokatie en zullen waarschijnlijk ook maar tijdelijk beschikbaar zijn.

Notitie commissie Welzijn

Vanavond is in de commissie Welzijn onderstaande gespreksnotitie besproken. Belangrijke onderdelen daarin zijn
  • de volledige loskoppeling van de bouw van de brede school met andere bebouwing zoals woningen en moskee
  • bouw van de school aan de kant van de Papelaan (geen ingang aan de Rembrandt van Rijnstraat)
  • bouwheerschap bij de gemeente, en afspraken met schoolbestuur in een "Bouwheerschapsovereenkomst" vastleggen
  • indicatieve, strakke planning waarbij het gebouw in november 2012 beschikbaar is (en mogelijk nog iets eerder)
  • opzet van projectstructuur met alle betrokken partijen
Deze notitie wordt nu verder uitgewerkt tot een collegestuk dat waarschijnlijk op 18 november in een raadsvergadering behandeld gaat worden.


Tekst inspraak Marcel Kalse bij commissievergadering WZ

Onderstaande tekst is vandaag tijdens de vergadering door Marcel Kalse ingesproken namens de ouders .

Al 10 jaar lang wordt er gesproken over de nieuwbouwplannen voor de Kors Breijerschool. Maar na 10 jaar is er nog steeds geen start gemaakt met de bouw. Ik hoef u niet te vertellen dat het geduld bij de ouders inmiddels op is. Dat hebben wij u de afgelopen weken wel duidelijk gemaakt.

In een poging om alle onrust in de kiem te smoren heeft de Raad in de laatste raadsvergadering een voorbereidingskrediet ter beschikking gesteld. Maar wij vinden dit een zoethoudertje. Het is zelfs een zoethoudertje met een hele bittere nasmaak.

In het raadsvoorstel dat op 24 juni in de gemeenteraad is besproken werd namelijk beloofd dat er in 2011 begonnen zou worden met de bouw. Maar in de laatste raadsvergadering wordt al weer gesproken over mei 2012. Opnieuw een grote vertraging in het project. Voor de zoveelste keer worden afspraken niet nagekomen en worden beloftes gebroken. En in de Gemeenteraad is er niemand die daar wat van zegt. Heeft u misschien niet op zitten letten, of laat het u allemaal koud?

De ouders van de Kors Breijerschool blijven zich in elk geval wél inzetten voor een nieuw schoolgebouw. En wij hopen dat u, na al die jaren, eindelijk vaart gaat maken met de realisatie van de Brede School. Voor zwartepieten en politiek gekrakeel is nu geen tijd meer. Daarvoor is de Brede School té belangrijk.

Wij zijn er van overtuigd dat het nieuwe schoolgebouw in de zomervakantie van 2012 klaar kan zijn. Als de politieke wil er is, dan zijn die tijdslijnen realistisch. Maar dat betekent wel dat het College met een strakke planning moet komen en dat de Raad tot en met de oplevering van het nieuwe schoolgebouw daarop moet blijven toezien.

Wij willen graag weten of u deze visie deelt. En als dat zo is kunt u dan met de hand op uw hart beloven dat het nieuwe schoolgebouw in de zomervakantie van 2012 wordt opgeleverd?

Dank voor uw aandacht.
Marcel Kalse

Ingezonden brief (WeesperNieuws)

Ook deze week staat er in het WeesperNieuws weer een ingezonden brief over de Brede Kors Breijerschool. Lees ook de berichten met brieven 1-5 en brieven 6-8.

Brede School (9)
Marcel Kalse en Marieke Mateman slaan in hun brief in het WeesperNieuws van vorige week de spijker op zijn kop. Een voorbereidingskrediet kun je met veel aplomb beschikbaar stellen, maar je hoeft het niet per se uit te geven. Zo zijn voor de herziening van bestemmingsplannen kredieten beschikbaar gesteld van honderdduizenden euro’s. Vervolgens is er jarenlang geen cent uitgegeven en zijn ze weer afgeboekt. Het krediet voor de Brede School is een doorzichtige poging om onrust in te dammen.
De werkelijke adder onder het gras komt naar boven in het artikel van Marieke van Veen op pagina 3 in dezelfde editie. Daarin vertelt wethouder Zijlstra dat de Brede School gecombineerd wordt met woningbouw en een nieuwe moskee en dat de datum van de eerste paal afhangt van het draagvlak in de buurt.
Dat klopt van geen kant. In het huidige bestemmingsplan heeft het terrein Kors Breijerschool met moskee én plantsoen een openbare bestemming. Dat betekent dat er geen woningen gebouwd mogen worden. De school en de moskee passen wel in de bestemming. Hiervoor is dan slechts een bouwvergunning nodig en daar kunnen omwonenden geen geldig bezwaar tegen maken.
Door woningbouw onderdeel van het project te maken, creëer je problemen en veel risico. In dat geval moet het bestemmingsplan wel gewijzigd worden en kan ieder bezwaar van de buurt een molensteen om de hals van het project worden - met jarenlange vertraging als gevolg. Dat weten ze donders goed op het gemeentehuis. Er dreigt geen uitstel maar afstel.
Mijn inschatting is dat leerlingen, directie, team, MR en ouders worden belazerd waar ze bij staan. Wat mij daarbij opvalt is dat het verantwoordelijk schoolbestuur Spirit – althans en publiek – oorverdovend stil is. Hoe zou dat komen? Misschien weten we meer als het onderzoek Singelscholen openbaar wordt.
J.H. Tiemens
Van 1987 tot 2006 Senior beleidsmedewerker onderwijs gemeente Weesp

Bron: http://www.weesper.nl/weespernieuws/pdf/2010/wn3november10.pdf (pagina 16)

Advertentie GroenLinks (WeesperNieuws)

.
Na de advertentie van de WSP in het WeesperNieuws van twee weken geleden (zie dit bericht) nu ook een advertentie van GroenLinks in het WeesperNieuws van vandaag.

Het is duidelijk dat langer wachten geen optie meer is...

Bron: http://www.weesper.nl/weespernieuws/pdf/2010/wn3november10.pdf , pagina 6.

Presentatie Brede School (WeesperNieuws)

In een extra commissievergadering worden vanavond (woensdag) de plannen voor de nieuwe Brede School gepresenteerd. Deze openbare bijeenkomst begint om 20.00 uur.

Twee weken geleden werd de presentatie op het laatste moment onverwacht afgeblazen. Dit leidde toen tot grote woede van de ouders van leerlingen van de Kors Breijerschool. De nieuwe school moet de huidige Kors Breijerschool vervangen. Groen- Links en het CDA hebben al een extra raadsvergadering aangevraagd om een besluit over de school te nemen. De raadsleden komen waarschijnlijk op 18 november bij elkaar.

Bron: http://www.weesper.nl/weespernieuws/pdf/2010/wn3november10.pdf  (pagina 2)

Jeugdhonk in Noord-West is definitief van de baan (WeesperNieuws)

Het omstreden jongerencentrum naast de moskee aan de Nijhoffstraat gaat niet door. De gemeente ziet af van het plan vanwege ‘beperkte financiële middelen’, aldus burgemeester Bart Horseling, tevens woordvoerder van de regiegroep.

In plaats van de realisatie van een tweede jeugdhonk gaat de gemeente meer investeren in het bestaande jongerencentrum Trainspotting aan de Sportparklaan. “We willen Trainspotting breder gaan inzetten, zodat alle jongeren in de doelgroep daar opgevangen kunnen worden.” Als voorbeeld noemt Horseling het aantrekken van een jongerenbegeleider speciaal voor allochtone jongeren. Het college bespreekt binnenkort een voorstel, waarna de raad zich erover kan buigen.
Nel Mateman van wijkoverleg Hogewey - ook lid van de regiegroep - is blij dat het jongerencentrum naast de moskee niet doorgaat: “Ik heb dat altijd al een heel slecht plan gevonden.” Toch durft ze nog niet enthousiast te zijn over de nieuwe koers. “Het verbeteren van Trainspotting zou een oplossing kunnen zijn, maar dan moet je dat écht goed aanpakken. Het gebouw moet worden opgeknapt, er moeten nieuwe materialen komen en het aanbod en de begeleiding moeten worden uitgebreid en aangepast. Ik wacht het nieuwe plan eerst even af voor ik een reactie geef.” Joop van Wijngaarden van de Kors Breijerschool is ook verheugd dat de gemeente afziet van een jeugdhonk naast zijn school, maar ook hij is niet in jubelstemming. “Dat ben ik pas als er snel begonnen wordt met de bouw van onze Brede School.”

Bron: http://www.weesper.nl/weespernieuws/pdf/2010/wn3november10.pdf (pagina 1)

VVD vecht voor Brede school Muiden (MuiderNieuws)

In het MuiderNieuws - onderdeel van het WeesperNieuws - valt deze week vanwege de gemeenteraadsverkiezingen te lezen:

De VVD vecht voor een centrale locatie voor een brede school, met bibliotheek en naschoolse kinderopvang en alle sporten in Muiden rond een nieuw te bouwen sporthal in de Bredius-driehoek.
Bron: http://www.weesper.nl/weespernieuws/pdf/2010/wn3november10.pdf  (pagina 21)

Hoe zit dat met de VVD in Weesp? In de eerste 3 VVD flyers staat nog niets over de brede school in Weesp ... In het VVD verkiezingsprogramma staat:
De gemeente stimuleert de samenwerking tussen peuterspeelzalen, kinderdagverblijven, scholen, sportclubs en culturele organisaties. Dit is zichtbaar bij de Kors Breijer School, de eerste Brede School van Weesp. De VVD ziet er op toe dat de plannen op korte termijn gerealiseerd worden.
Bron: http://www.vvdweesp.nl/

Is toezien wel de juiste vorm van daadkracht?

dinsdag 2 november 2010

Geld voor 6 goede doelen (Kabelkrant)

De Kors Breijerschool kan aan de slag met de Kors Buitenklas, de City kan een nieuwe geluidsinstallatie aanschaffen en Het Steunpunt kan een nieuwe bank kopen.

In totaal krijgen zes goede doelen in Weesp dit kwartaal een bijdrage van het Cooperatief Fonds van de Rabobank.

Ook de Historische Kring Weesp krijgt geld en met steun van de Rabobank treden binnenkort muziekvereniging G.A. Heinze en stichting Geneco op in de stad.

Bronnen: http://www.kabelkrantweesp.nl/ ,  http://www.weesper.nl/weespernieuws/pdf/2010/wn3november10.pdf (pagina 2)

zondag 31 oktober 2010

Haarlemmermeer: Nota B&W doorontwikkeling brede scholen

Eén van de ouders stuurde ons een (openbare) nota op van B&W Haarlemmermeer over de doorontwikkeling van de brede scholen.

Al in 1999 zijn de eerste aanzetten tot ontwikkeling van Brede Scholen in Haarlemmermeer gegeven. Dat heeft uiteindelijk geresulteerd in vijf Brede Scholen, vier in nieuwe multifunctionele accommodaties en één in al langer bestaande scholen. De eerste twee Brede Scholen hebben in 2002 een start gemaakt, de andere volgden in de jaren erna. Het liefst biedt de gemeente alle scholen de kans om breed te worden, dit is echter niet realistisch gezien de beschikbare middelen en ook niet iedere school heeft de ambitie om breed te worden.

Het kan voor iedereen die bij de ontwikkeling van de Brede Kors Breijerschool betrokken is zinvol zijn om te leren van de ervaringen en aanpak in de gemeente Haarlemmermeer.

De volledige nota is hier te lezen.