woensdag 20 oktober 2010

Ingezonden brieven (WeesperNieuws)

In het WeesperNieuws van woensdag 20 oktober 2010 stonden vijf (!) brieven over de Brede School.  Het is duidelijk dat dit onderwerp veel mensen

Brede school (1)
Leerlingen, ouders en leerkrachten van de Kors Breijerschool wachten al jaren op een nieuw schoolgebouw. Daarover praat het stadsbestuur nu al 10 jaar en nog steeds is er geen start gemaakt. Eind vorig schooljaar zijn de leerlingen, ouders en leerkrachten in optocht naar het stadhuis gegaan om hun ongenoegen kenbaar te maken. Die protestmars heeft veel aandacht getrokken. Deze zomer leek het erop dat de lichten op groen stonden, maar toch is het sindsdien oorverdovend stil. Vorige week zou het haalbaarheidsplan voor de nieuwbouw in de commissievergadering worden gepresenteerd, maar het college besloot dit agendapunt te schrappen, omdat het tot onnodige en/of ongewenste discussies zou kunnen leiden. Dit roept vragen op. Is men soms bang voor discussies? De Kors Breijerschool is een fantastische school, waarop zowel de leerlingen als de leerkrachten en de ouders erg trots zijn. Het is veelzeggend dat veel oud-leerlingen waar het hun eigen kinderen aangaat, ook weer voor deze school kiezen - ondanks de deplorabele staat van het gebouw. Dat laatste is al jaren een groot probleem. Op het schoolterrein staan bouwketen die als noodlokaal dienen. Het lijkt erop dat deze tijdelijke oplossingen een permanent karakter hebben gekregen, want de gemeente stelt de plannen voor nieuwbouw elke keer uit. Dat zijn we inmiddels meer dan zat: ophouden met praten en de mouwen opstropen! Wij willen niet het zoveelste dikke rapport, wij willen een nieuw schoolgebouw!
Namens de ouders van de Kors Breijer School,
Marcel Kalse en Marieke Mateman

Brede school (2)
Aan de burgemeester,
Vorige week bezocht een grote groep Kors Breijerschool-ouders de commissievergadering. Ik was één van hen. Het agendapunt dat ons op de been bracht, de plannen voor onze brede school, bleek van de agenda te zijn afgevoerd. Daarmee wijzigde ook de reden van onze komst van belangstelling in onvrede. Onvrede vanwege de zoveelste vertraging in de besluitvorming rondom de bouwplannen voor onze school. Om 80 mensen niet te laten wachten, werd de behandeling van de agenda van de Commissie Welzijn naar voren gehaald. Daardoor zou de Commissie Algemene Zaken enige vertraging oplopen. Tot ongeloof van alle aanwezigen pakte u daarop, zichtbaar geërgerd, uw spullen bij elkaar, en verliet de zaal. U hebt geen enkele interesse getoond in de reden van onze aanwezigheid. U heeft hiermee de indruk gewekt dat u zich niet zult inspannen voor ons broodnodige nieuwe schoolgebouw. Het feit dat de zoveelste belofte over termijnen weer niet is nagekomen, lijkt u niet te raken. Bent u als burgemeester niet bij uitstek de persoon om te luisteren naar burgers, en er zorg voor te dragen dat een uitstekende basisschool, die met zijn veelkleurige populatie een voorbeeldfunctie heeft, niet ten onder gaat door bestuurlijk onvermogen? Mijn hoop op uw inzet laat ik hierbij varen. De hoop dat de raadsleden hun verantwoordelijkheid zullen nemen stijgt tot een hoogtepunt.
Janneke van Loo

Brede School (3)
Vorige week woensdag ben ik naar het gemeentehuis geweest omdat er vergaderd zou worden over mijn school. Ik zit op de Kors Breijerschool en ons gebouw is veel te klein en veel te oud. Dat was al zo toen ik in groep 1 zat en nu zit ik in groep 8. Ik schrijf deze brief aan de krant omdat ik een paar dingen niet begrijp en niet denk dat de burgemeester mij antwoord zal geven als ik hem schrijf. Want waarom loopt onze burgemeester weg als wij speciaal met zijn allen zijn gekomen om juist een vraag te stellen? We waren met meer dan 50 mensen. Dat is best veel. Waarom is het daarna zo moeilijk om een nieuwe afspraak te maken voor een andere vergadering? Tussen nu en december zitten bijna 50 dagen. Het lijkt zo net of gemeentemensen en de burgemeester het helemaal niet belangrijk vinden. Dat vind ik vreemd. Ten eerste omdat het belangrijk is dat wij veel leren en ook omdat de gemeente er moet zijn voor alle mensen in Weesp en dus ook voor de kinderen van de Kors Breijer. Als iemand het wel snapt, kan die het misschien in de volgende krant uitleggen. Volgens mij snapten de volwassenen die er bij waren er namelijk ook niets van.
Boris Krajenbrink

Brede School (4)
Jarenlang wordt er al gesproken over een nieuwe brede school. Als schoolbestuur moet je toch zowat de moed verliezen, overleg na overleg - zonder concreet resultaat. De grootste teleurstelling kwam dinsdag 12 oktober, toen het bericht kwam dat het punt van de agenda voor de raadscommissievergadering werd gehaald. Tijdens een interview hierover op Radio Weesp gebruikte wethouder Zijlstra constant het woord gemeenteraad, waardoor het voor de leek overkwam alsof de gemeenteraad hier medeverantwoordelijk voor was. Hoe kun je het als B en W goed vinden dat je een ontwerp pas één dag voor de behandeling te zien krijgt? Dat moet toch minimaal een week daarvoor? Wat een misser van het college. En dat verlaten twee collegeleden ook nog de raadszaal. Dat getuigt niet van betrokkenheid, uit fatsoen blijf je!
Luc Cornelissen

Structuurvisie (3) en Brede School (5)
De structuurvisie ligt ter inzage in het stadskantoor. Tot 22 oktober kunt u bezwaren indienen, let wel: u hebt 9 dagen de tijd! Normaal duurt die periode zes weken, waarom nu zo snel? Om nog meer woningen te bouwen voor leegstand? Hebben we echt behoefte aan 4500 woningen (alle plannen bij elkaar) in en rond Weesp? Nu worden er weer prachtige nieuwe plannen aangekondigd voor de Achtergracht, maar er moet nog zoveel gebeuren. Allang gepresenteerd: Hart van Hogewey, Plan Papelaan (bij de sportvelden), Meidoorneiland, Sinnigvelderplantsoen en ook nog de Trifaxvijver. Daarvan is nog steeds niets te zien. Waarom ontbreekt in de presentatie de bijlage over het Domijn, mogen de Weespers die niet inzien? In het raadsverslag van september staat: Het hele college staat achter de visie. Volgens eigen zeggen staat het hele college ook achter een snelle realisering van de Brede School. Maar waarom werd dit punt vorige week dan van de agenda van de commissievergadering WZ gehaald? Raad en college èn belanghebbenden zijn al meer dan 5 jaar bezig met de Brede School. Dus het is nu tijd om daar een beslissing over te nemen. Daar komt nog bij dat dit in het belang is van onderwijs, gezondheid en welzijn van de wijk. Bij de structuurvisie is langzamerhand sprake van belangenverstrengeling, veel partijen die daarin deelnemen zitten met meerdere petten op. Kan het daardoor allemaal zoveel sneller gaan? Dat zou toch echt niet mogen gebeuren.
Nel Mateman

De Kors Breijerschool gaat vervangen worden door een brede school. Foto: André Verheul sr.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten