vrijdag 22 oktober 2010

De leraren geven bijna les in de bezemkast (Vecht~Journaal)

Uit het Vechtjournaal van 21 oktober

WEESP - Eén dag voor de commissievergadering waarop de presentatie van de Brede School aan de orde zou komen, besloot het college van B en W het onderwerp van de agenda te halen. Niettemin togen afgelopen woensdag bijna 100 bezorgde ouders naar de raadszaal en vroegen spreektijd aan voor de voorzitter van de medezeggenschapsraad. Zover kwam het niet, een geërgerde burgemeester Horseling verliet voortijdig de zaal en liet achteraf weten ontstemd te zijn over een wijziging in de agendavolgorde. Wethouder Hette Zijlstra liet de ouders uitspreken.
In een verklaring van de gemeente over het afblazen van de presentatie over de voortgang van de Brede School in de commissievergadering van woensdag 13 oktober, laat zij weten dat een van de te bespreken varianten onvoldoende gereed was. 'De voorkeursvariant leende zich nog niet voor een inhoudelijke presentatie', aldus Zijlstra. 'Het is niet de bedoeling de bouw te vertragen.' Niettemin maakten de ouders zich boos over de gang van zaken en verwijten het college bang te zijn voor discussies met hen.

Besluiteloosheid
Leerlingen, ouders en leerkrachten van de Kors Breijerschool wachten al vele jaren op een nieuw schoolgebouw. 'Eindeloze vergaderingen, haalbaarheidsstudies, onderzoeksrapporten en prognoses van leerlingen, het is pure besluiteloosheid van de diverse colleges', zegt Marcel Kalse, contactpersoon namens de ouders. 'U praat nu al 10 jaar lang', zo schrijven de ouders op 13 oktober in een open brief aan college en raadsleden. 'De huisvesting van leerlingen en leerkrachten is al jaren een groot probleem. Op het schoolterrein staan bouwketens die als noodlokaal zijn ingericht. Het lijkt erop dat deze tijdelijke oplossingen een permanent karakter hebben gekregen, want de gemeente stelt de plannen voor nieuwbouw elke keer uit. Wij roepen u op om deze maand het startsein te geven voor de nieuwbouw', aldus de brief.

Knoop doorhakken
De ouders willen dat er vóór de gemeenteraadsverkiezingen van 24 november een extra raadsvergadering plaatsvindt zodat de huidige coalitie de knoop kan doorhakken. Na die datum is de druk van de ketel, zo vrezen zij. 'Het is ons ernst', benadrukt Kalse. Voor een extra raadsvergadering pleiten ook de fracties van Groen Links en het CDA. Volgens wethouder Zijlstra kan ook in december de 'oude gemeenteraad' dit onderwerp nog afhandelen en een definitief besluit nemen voor de nieuwbouw. Op verzoek van de leden van de commissie Welzijn is inmiddels 3 november vastgesteld als datum waarop de presentatie van de Brede School plaatsvindt.

Bezemkast
Twintig jaar geleden telde de christelijke basisschool Kors Breijer zo'n 120 leerlingen en is deze met meer dan het driedubbele daarvan thans de grootste school van Weesp. 'Het huisvesten van al die leerlingen is echter al jaren een groot probleem. Het schoolgebouw is oud en vervallen, de school zelf staat zeer goed aangeschreven. Het ruimtegebrek is nijpend. Ze geven bijna les in de bezemkast', vertelt Kalse. 'Ook het werken op de diverse locaties waarover de leerlingen zijn verspreid, is onhandig en inefficiënt.' De nieuwe school wordt een zogenaamde Brede School, waarbij tevens plaats is voor Voor- en Naschoolse Opvang (VSO en NSO) en een kinderdagverblijf.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten