vrijdag 18 februari 2011

Nieuwbouw (Korsbreijer Nieuwsbrief)

Uit De Korsbreijer Nieuwsbrief van februari onderstaande tekst:

Het is verheugend dat ik u kan melden dat we met het nieuwbouwtraject nog steeds op schema liggen. Onze projectleider Job van Velsen bewaakt de planning streng en houdt ook goed de vaart erin. Een belangrijk feit waarvan u via de lokale media kennis hebt kunnen nemen is de ondertekening geweest van de intentieverklaring door de deelnemende partners aan de brede school. Hierin hebben zij uitgesproken de intentie te hebben met elkaar te willen samenwerken. Consequentie daarvan is dat ze gezamenlijk optrekken in werkgroepen om inhoudelijk en organisatorisch vorm te geven aan de nieuwe brede school. De volgende stap is een samenwerkingsovereenkomst. Nadat alle consequenties van de samenwerking, zowel inhoudelijk, organisatorisch als financieel bekend zijn, gaan de partners de verplichting aan tot samenwerken. Een belangrijke factor in het hele proces is ook de rol van de architect. Maandag 21 februari zullen een 5-tal architectenbureaus een uitgebreide presentatie geven op het gemeentehuis over de ideeën die zij hebben over de vormgeving van het nieuwe gebouw. Uiteraard is de school in de werkgroep die zich bezighoudt met de keuze van een architect vertegenwoordigd. Belangrijk voor de architect is vervolgens het plan van eisen (PVE) dat voor hem de basis moet vormen voor het ontwerp. Aan dit PVE wordt momenteel door een andere werkgroep, met 2 vertegenwoordigers van onze school, de laatste hand gelegd. Er wordt niet stil gezeten, dat zal u wel duidelijk zijn. Rest mij u te vermelden dat er onlangs ook weer een overleg is geweest met vertegenwoordigers van de bewoners uit de directe omgeving van de school plus de voorzitters van de betrokken ‘wijkoverleggen’. Allemaal bedoeld om zaken zo met elkaar af te stemmen, dat ook de mensen uit de wijk het nieuwe gebouw straks als een verrijking van hun omgeving zien.

Met vriendelijke groet namens het schoolteam,
Joop van Wijngaarden, directeur

donderdag 17 februari 2011

De Kors Breijerschool is echt uit zijn jas gegroeid (VechtJournaal)

WEESP - Directeur Joop van Wijngaarden is blij dat eindelijk de kogel door de kerk is. 'We zijn echt uit onze jas gegroeid. Het gebouw is oud, gedateerd. En ook de noodlokalen zijn inmiddels in slechte staat.' De school heeft tien jaar gestreden voor toestemming voor nieuwbouw en nu is het gelukt.

Dat de diverse verzoeken niet werden gehonoreerd, heeft volgens Van Wijngaarden onder andere te maken met de prioritering van de gemeente. 'Maar ook de wisselingen van de colleges en raden hebben daartoe bijgedragen. Een derde argument is het tekort aan ambtelijke capaciteit. Allemaal begrijpelijk natuurlijk. Het was geen onwil, maar meer onvermogen in de goede zin des woords. Maar gelukkig is het tij nu gekeerd.' Van Wijngaarden vertelt dat de school heeft gekozen om een brede school te worden. 'Dat betekent dat kinderen van nul tot twaalf jaar bij ons terecht kunnen. We gaan samenwerken met de stichting Kinderopvang, Peuterspeelzaalwerk Weesp, Versa Welzijn, de gemeente en mogelijk nog andere partijen. Allemaal hebben ze één doel voor ogen: in een doorgaande lijn onderwijs, opvoeding én opvang bieden. Daarmee kunnen we de kinderen ook voor en na schooltijd activiteiten aanbieden, zoals muzieklessen of sporten.' Inmiddels is de intentieverklaring ondertekend. De volgende stap is het ondertekenen van de samenwerkingsovereenkomst. De leerlingen beginnen in het nieuwe schooljaar in de tijdelijke huisvesting aan de Papelaan, in november wordt gestart met de bouwwerkzaamheden.

Veel overleg
Nu de start is gemaakt, gaan Van Wijngaarden en zijn medewerkers aan de slag om nieuwbouw en de nieuwe organisatiestructuur voor te bereiden. 'De eerste fase is begonnen, er zijn verschillende werkgroepen ingesteld. We moeten een plan van eisen opstellen en gaan bepalen hoe het gebouw moet worden ingericht enzovoort. Kortom, veel overleg.' Het traject wordt begeleid door Job van Velsen van Etuconsult. 'Hij is een autoriteit op dit gebied, weet alles van brede scholen en houdt de vaart er goed in.' Komende week zullen vijf architectenbureaus een uitgebreide presentatie geven van hun werk. De werkgroep makt aan de hand van de presentaties een keuze voor een bureau. 'We moeten erover nadenken hoe de school straks wordt ingericht. We zullen als 'bewoners' nauw samenwerken met de architect. Omdat er meer partners zijn, zullen bepaalde ruimtes voor verschillende doeleinden worden gebruikt. Het wordt een hele klus, maar het is ook een uitdaging.'

Verrijking
Van Wijngaarden vertelt dat de nieuwe wethouder, Frida Dasselaar, voortvarend te werk gaat. Hij vertelt dat er ook intensief overleg is met de buren, de bewoners in de wijk. 'Want we willen graag dat het nieuwe pand voor hen een verrijking wordt in plaats van een last.' Zelf zal Van Wijngaarden niet meer genieten van het nieuwe pand. 'Mijn tijd zit erop, ik word volgend jaar 65 jaar. Ik wilde graag de beslissing voor nieuwbouw nog meemaken. Nu dat duidelijk is, vind ik het tijd om te stoppen.' Op de vraag of hij emotioneel wordt bij het idee dat het pand tegen de grond gaat, zegt hij dat hij er geen traan om zal laten. 'Ik ben maar een passant, voor de school is het belangrijk dat het een eigentijds gebouw wordt. Ik vind het geweldig dat het er nu van is gekomen en ik gun het de kinderen, de leerkrachten en mijn opvolger.'

Door Britte Ham.
Bron: http://www.echo.nl/vj-vj/buurt/redactie/1132995/de.kors.breijerschool.is.echt.uit.zijn.jas.gegroeid/