woensdag 10 november 2010

Uitnodiging gemeente informatieavond

Vandaag hebben alle kinderen van de Kors Breijerschool onderstaande brief van de gemeente ontvangen met een uitnodiging voor een informatieavond over de brede school.

In februari 2008 hebben wij voor het eerst met u gesproken over de plannen voor de vouw de een Brede school Weesp op het terrein van de Kors Breijerschool aan de Rembrandt van Rijnstraat.
Nu is vastgesteld dat de bouw van deze Brede school ruimtelijk en financieel gezien haalbaar is heeft de gemeenteraad van Weesp, in oktober jongstleden, het benodigde krediet beschikbaar gestelde ten behoeve van de verdere ontwikkeling van de plannen. Dat betekent dat nu kan worden gestart met de bouwvoorbereidingen.

Wij vinden het belangrijk dat u, betrokken ouders en omwonenden, goed geïnformeerd wordt over wat er in de komende tijd staat te gebeuren. Graag nodigen wij u daarom uit voor een informatieavond. Het programma voor de avond ziet er als volgt uit:
  1. Welkom door de heer J. van Velsen, die door de gemeente is aangesteld als projectleider brede school en deze avond zal leiden.
  2. Een korte introductie door de heer J. van Wijngaarden, directeur van de Kors Breijerschool
  3. Informatie over:- de uitgangspunten die de gemeenteraad voor de Brede school heeft vastgesteld;- het proces van voorbereiding en realisatie;- de planning.Deze informatie wordt gegeven door de heren H. Biemans (Teamleider Samenleving) en M. Tromp (Projectbureau Weesp), beiden werkzaam bij de gemeente Weesp.
  4. Gelegenheid to het stellen van vragen en het maken van opmerkingen.
Het grootste deel van de informatie is ook al besproken tijdens de extra vergadering van de commissie Welzijn van 3 november jongstleden. Die vergadering was druk bezocht. Wij willen echter graag alle betrokken ouders en omwonenden de gelegenheid geven de informatie te zien en te horen.

Wij zien u graag dinsdag 16 november 2010 om 20.00 uur (tot uiterlijk 22.00 uur) op de Kors Breijerschool aan de Rembrandt van Rijnstraat 133.
Voor deze avond hebben wij ook vertegenwoordigers van de wijk (wijkoverleg Noord-West en wijkoverleg Hogeweij) uitgenodigd.

Voor nadere informatie kunt u terecht bij mevrouw C. Binkhuysen van team Samenleving; zij is te bereiken van maandag tot en met woensdag via telefoonnummer 0294-491247.

Met vriendelijke groet,
Burgemeester en wethouders van Weesp,
namens dezen,

H.M. Zijlstra
Wethouder onderwijs

‘Is dit nou het resultaat van tien jaar werk?’ (WeesperNieuws)

Dit artikel staat in het WeesperNieuws van vandaag.

Raad wil voor verkiezingen uitsluitsel over Brede School
door Marieke van Veen

WEESP - Er komt nog voor de verkiezingen een extra raadsvergadering over de Brede School. De huidige raad wil nog voor het einde van deze gemeenteraadsperiode een aantal dingen vastleggen. Woensdagavond was er een commissievergadering waarin wethouder Zijlstra en zijn ambtenaren Biemans en Tromp presenteerden wat zij tot nu toe op papier hebben staan. Daarbij waren ook weer veel ouders en andere betrokkenen aanwezig.

Sommige fracties waren teleurgesteld over de fase waarin het plan zich bevindt. De presentatie behelst weinig meer dan een vlekkenschets, een planning en informatie over wie wat moet gaan oppakken. “Zijn deze vier blaadjes nou het resultaat van tien jaar werk?”, zo klonk het schamper.

Gympen op het dak
Over de nieuwe Brede School, die de Kors Breijerschool aan de Rembrandt van Rijnstraat moet gaan vervangen, is niet meer bekend dan dat het een gebouw van twee lagen moet worden. De gymzaal komt eventueel op het dak. De hoofdingang komt aan de Papelaan of aan de Martinus Nijhoffstraat. Het is de bedoeling dat een architect in februari 2011 met deze gegevens aan de slag gaat. De voorkeur gaat uit naar een design- en constructaanbesteding. Dat houdt in dat de aannemer zowel het ontwerp als de bouw verzorgt, wat tijd en geld bespaart.

Appartementencomplex
Voor de aan het plan gekoppelde woningbouw wordt uitgegaan van een appartementencomplex van vier lagen, parallel aan de bestaande appartementengebouwen aan de Martinus Nijhoffstraat. Over de nieuwe moskee is nog niet veel te zeggen, daarover wordt met het moskeebestuur nog overleg gepleegd. Over wat er verder op papier staat, is lang niet iedereen tevreden. Veel fracties willen het plan, dat zowel een nieuwe school als woningbouw en een nieuwe moskee omvat, opsplitsen. Dat zou het proces van vergunningen en inspraak voor de Brede School vereenvoudigen, zodat de kans op vertraging kleiner wordt.

Hartenkreet
Voor aanvang van de discussie melden zich verschillende insprekers, zoals Marcel Kalse namens de ouders Rik Sybesma van de overkoepelende basisscholenstichting Spirit. Ook Joop van Wijngaarden hield voor aanvang van de bespreking een bezielend betoog, naar eigen zeggen niet alleen als schooldirecteur maar ook als betrokken burger: “Elk jaar dat de Brede School langer op zich laat wachten, onthoudt u uw burgers - de leerlingen van onze school - van een gedegen voorbereiding op de toekomstige Weesper samenleving.” Verschillende raadscommissieleden gaven aan door deze hartenkreet geraakt te zijn en stuurden nogmaals aan op een eerdere oplevering van de nieuwe school - namelijk in de zomer van 2011. Wethouder Zijlstra en zijn ambtenaren hoorden de op- en aanmerkingen hierover gelaten aan. “U moet geen onmogelijkheden vragen”, deelden zij de politiek mede. Zij voelen er dan ook niets voor om veel aan het huidige voorstel te sleutelen.De kans is aanwezig dat de fracties toch gaan proberen een snellere realisatie af te dwingen. Dat zullen zij door middel van moties moeten doen. De summiere notitie die er nu ligt, wordt donderdag 18 november behandeld in een extra raadsvergadering, waarschijnlijk de laatste van deze gemeenteraad.

Als de coalitieonderhandelingen lang duren, zou het kunnen dat de huidige raad in december nog wel een raadsvergadering heeft, maar dan als demissionaire gemeenteraad. Overigens is ten tijde van deze raadsvergadering waarschijnlijk nog geen rapport beschikbaar over het Singelscholen-debacle. De raad heeft laten uitzoeken hoe het kan dat de uitbreiding en renovatie van deze scholen financieel zo ontzettend uit de hand zijn gelopen. Dit onderzoek is bedoeld ter lering bij volgende projecten en daarom had de gemeenteraad de gegevens graag al bij de behandeling van de Brede School bij de hand gehad. Maar dat dit net niet op tijd lukt mag geen belemmering zijn voor de voortgang van de Brede School, zo luidde de afweging. Daarom wordt de extra raadsvergadering toch doorgezet.

Lees hier de berichten van vorige week met meer informatie, inclusief de de besproken nota.

Ingezonden brieven: Brede School (10-11) (WeesperNieuws)

Onderstaande ingezonden brieven staan in het WeesperNieuws van vandaag.

Brede
School
(10)
College van Burgemeester en Wethouders, hoe durft u wederom een school aan het lijntje te houden? Eerst moest het Casparus College aan de Irenelaan twee jaar wachten op nieuwbouw. Pas toen de brandverzekering de noodhuisvesting niet meer betaalde, ging u overstag. Het ging u niet om het welzijn van de leerlingen. Dat gebeurt nu weer. Iedere straat in Weesp wordt opgesierd door posters over de Brede School, maar weer draalt u. Een onderzoekje zus, een onderzoekje zo. Iedere school hier in Weesp verdient een warm hart. Beste Bartje, hou eens op met het gekonkel in de agenda van de raadsvergadering, loop niet gepikeerd als een klein kind de zaal uit als burgers hun zorg komen uitspreken. U bent er toch samen met de politieke partijen om onze belangen te behartigen? In de afgelopen brieven is er van alles bijgehaald, van geldproblemen tot onderwijs in de bezemkast, van al meer dan tien jaar wachten tot een project in Oost-Groningen al dan niet gekoppeld aan een gedeputeerde van GS. Maar waar het mij om gaat is de minachting die hier ten toon wordt gespreid richting de burger – voor wie men eigenlijk dienend zou moeten zijn.
Stefan

Brede School (11)
Ik heb woensdag 3 november met verbazing zitten te luisteren naar de politieke partijen in de raadscommissie over de Brede School. De heer Van Daalen van Groen- Links en Mevrouw Janssen van het CDA maakten het wel erg bont. Acht jaren lang heeft de coalitie onder leiding van GroenLinks en CDA niets gedaan voor de Kors Breijerschool en nu weten ze dat prachtig om te buigen in hun voordeel. Voor het gemak vergeten ze even dat zij de renovatie van de Singelscholen met 1,2 miljoen aan extra kosten gigantisch uit de hand hebben laten lopen, iets waarvan de Kors Breijerschool (bijna) de dupe is geworden. Ook het door de heer Van Daalen aangekaarte bezwaar dat er binnenstedelijk geen nieuwbouw meer gepleegd mag worden, getuigt van een kortetermijngeheugen. In de vorige coalitie ging zijn eigen partij er samen met het CDA mee akkoord dat het Sinnigvelderplantsoen bij De Woningbouw werd ingeruild voor woningen. Maar ja, het loopt tegen de verkiezingen en dan leg je je fouten bij een ander op de stoep. Liegen en Bedriegen is ook een kunst.
Wouter van Kerkvoort

Bron: http://www.weesper.nl/weespernieuws/pdf/2010/wn10november10.pdf (pagina's 2 en 10)

Lees ook:
- Brieven 1-5
- Brieven 6-8
- Brief 9

OnderOns: Roelof Pos over de Kors Breijerschool (WeesperNieuws)

In het WeesperNieuws van deze week ook weer de rubriek OnderOns. Deze keer komt Roelof Pos, eigenaar Positive Computer Services en Weesper sinds 1999, aan het woord met o.a. deze uitspraken over de brede Kors Breijerschool.

Als u een dagje burgemeester van Weesp zou zijn, dan….
“… zou ik me met hart en ziel inzetten voor de brede school / de nieuwe
Kors Breijerschool. Ook zou ik me hard maken voor het speeltuintje dat wel weggehaald, maar niet teruggeplaatst is en ik zou aan de slag gaan met het industrieterrein.”

Welk lokaal nieuws houdt u bezig?
“Het nieuws rond de Kors Breijerschool. Met de verkiezingen voor de deur roepen alle partijen om het hardst dat de brede school er snel moet komen, maar een aantal van hen heeft in het verleden de plannen ernstig vertraagd.”

Bron: http://www.weesper.nl/weespernieuws/pdf/2010/wn10november10.pdf (pagina 5)

dinsdag 9 november 2010

Informatieavond dinsdag 16 november

Volgende week dinsdag - 16 november -zal er een informatieavond gehouden worden over de nieuwbouw van de brede school. De avond wordt georganiseerd door de gemeente, in samenwerking met de school. Ouders en andere betrokkenen krijgen hier binnenkort een uitnodiging voor.
De bijeenkomst begint om 20.00 uur en wordt gehouden in de Kors Breijerschool.

maandag 8 november 2010

Motie DEP raadsvergadering 18 november

Onderstaande motie over "Realisatie Brede School" zal door DEP ingediend worden voor de raadsvergadering van 18 november 2010.

Overwegende dat:
  • volgens de indicatieve planning de Brede School in november 2012 opgeleverd zal worden;
  • de verhuizing naar het nieuwe schoolgebouw dan in de loop van een schooljaar moet plaatsvinden en niet in een (lange) zomervakantie,
  • daardoor de onderwijsperiode onderbroken en verstoord zal worden;
  • een dergelijke verhuizing sowieso een zware belasting betekent voor zowel de leerlingen als voor het onderwijzend personeel;
  • deze belasting vergroot zal worden als de verhuizing en de gewenning in een zeer kort tijdsbestek moeten plaatsvinden;
  • de zomervakantie bij uitstek geschikt is voor grootschalige verhuizing.

Verzoekt het college:
  1. alles in het werk te stellen om de oplevering van de Brede School voor de zomervakantie van 2012 te realiseren
  2. maandelijks de stand van zaken met betrekking tot de bouw van de Brede School aan de raadscommissie terug te koppelen.
Bekijk of print hier de volledige motie.

zondag 7 november 2010

Vervolg mailwisseling Riemslag/Biemans

Onderstaande mailwisseling is een vervolg op de reactie van de teamleider samenleving op een boze mail van deze ouder.

----- Original Message -----
Van: Marijke Sluyp
Verzonden: zo 7-11-2010 11:10
Aan: Biemans, Hans
CC: Kors Breijer Breed 2012;
Onderwerp: Re: reactie op mail dd 21 oktober 2010


Beste heer Biemans,

Dank u wel voor uw uitvoerige en verhelderende antwoord.
Ik waardeer uw bericht zeer.
U zult het mij niet kwalijk nemen dat ik nog steeds de gemeente Weesp als gesprekspartner zal beschouwen mbt tot deze kwestie, hoe de gemeente verder haar verantwoordelijkheden onderverdeelt over haar werknemers is aan de gemeente zelf en voor mij en de overige schoolmedewerkers en ouders van minder belang.
Dat u zelf in het verleden daarbij een belangrijke rol hebt gespeeld en uw beslissingen op een integere en verantwoorde wijze heeft genomen neem ik derhalve ter kennisgeving zonder meer van u aan.
De in mijn vorige bericht genoemde consequenties bij het opnieuw uitblijven van te tonen daadkracht van deze gemeente blijven onverminderd van kracht, wij hebben ons eerder in de luren laten leggen met achteraf gebleken loze toezeggingen en dat gaat nu niet meer gebeuren ; de concepten van de berichten naar de gemeentelijke ombudsdienst en onderwijsinspectie liggen klaar. Hopelijk behoef ik die niet te gaan versturen.
Inhoudelijk geeft uw bericht gelukkig hoop voor de zeer nabije toekomst. Evenzo bevestigt het bericht de negatieve indruk en bijsmaak over het kennelijke slecht onderbouwde beslissingsbeleid van de gemeente mbt dit onderwerp de afgelopen jaren (!) , hetgeen helaas wel degelijk is samengegaan met tussentijdse toezeggingen en hoopgevende mededelingen richting belanghebbenden.......zeer kwalijk.
Wij wachten in spanning op nadere informatie en postitieve berichten van de gemeente.

met vriendelijke groet,
Wim Riemslag


----- Original Message -----
From: "Biemans, Hans"
Sent: Sunday, November 07, 2010 8:14 PM
Subject: RE: reactie op mail dd 21 oktober 2010

Geachte heer Riemslag, mevrouw Sluyp (de mail van 21 oktober was door mevrouw ondertekend, de reactie van vandaag door meneer)...,
dank voor de reactie.
Mijn mail van vrijdag was overigens niet bedoeld om allerlei "onheil" (ombudsman, onderwijsinspectie, e.d.) voor de gemeente af te wenden, maar om informatie te geven en wat zaken op een rijtje te zetten. Daar zal ik in ieder geval mee door gaan de komende tijd. U zult ongetwijfeld blijven opletten en op de trommel blijven slaan om de komst van de nieuwe school te bespoedigen. Waarschijnlijk komen we elkaar ergens in dat proces wel tegen. Lijkt mij prettig.
Ik zal op geen enkele manier commentaar leveren op uw oordeel over de onderbouwing van beslissingen in het verleden. Ik hoop alleen dat de toekomstige beslissingen uw kritische toets beter kunnen doorstaan.

met vriendelijke groet
Hans Biemans