woensdag 10 december 2008

Jan Woudsma en Kors Breijer vervroegd samen (WeesperNieuws)

WEESP – De Jan Woudsmaschool locatie Weesp en de Kors Breijerschool trokken al samen op om in de toekomst gezamenlijk een brede school te gaan vormen in de wijk Noordwest. Maar door allerlei ontwikkelingen heeft het bestuur van beide scholen, Stichting Spirit, besloten het moment van samengaan te vervroegen en met ingang van het nieuwe schooljaar de Jan Woudsmaschool locatie Weesp op te heffen.

Die ontwikkelingen zijn dat de directeur van de Jan Woudsmaschool Weesp per 1 januari 2009 benoemd is tot directeur van basisschool De Terp in Aetsveld. Zijn vertrek en het feit dat het aantal leerlingen op de Jan Woudsma sterk is teruggelopen tot nog slechts 55 kinderen heeft Spirit ertoe gebracht niet te wachten met samenvoeging tot de brede school een feit is, maar om al met ingang van het schooljaar 2009-2010 de Jan Woudsmaschool Weesp onder te brengen bij de Kors Breijerschool.

Keuze
Joop van Wijngaarden van de Kors Breijerschool en Ton Dalmulder van de Jan Woudsmaschool Driemond benadrukken in een interview bij Radio Weesp dat ouders de vrije keuze hebben om hun kinderen in te schrijven bij de Kors Breijerschool. Ze kunnen natuurlijk ook voor andere scholen kiezen. Dalmulder is ervan overtuigd dat de overstap naar de Kors Breijerschool voor zowel leerlingen als leerkrachten een vooruitgang betekent: “Het trekt een zware wissel op leerkrachten om op een kleine school les te moeten geven in de groepen 1 tot en met 8, en dat te combineren met alle andere taken die van een leerkracht gevraagd worden. Ouders en kinderen zullen merken dat er meer faciliteiten zijn op een grote school.” Voor de leerkrachten van de Jan Woudsma heeft Stichting Spirit een baangarantie afgegeven, wat betekent dat iedereen in eerste instantie meegaat naar de Kors Breijer. Deze school kampt al enige jaren met ruimtetekort. Het vrijgekomen gebouw van de Jan Woudsmaschool biedt de mogelijkheid om in het nieuwe schooljaar de groepen zo gunstig mogelijk te verdelen.

Convenant
Een ander voordeel van het nu al samengaan van de Jan Woudsma en de Kors Breijer ziet Dalmulder in een betere menging van leerlingen met verschillende achtergronden. “De Jan Woudsma zit in een spiraal dat het veel kinderen heeft die van oorsprong van buitenlandse afkomst zijn en dat er te weinig Nederlandse kinderen bijkomen. Voor een school is het niet goed wanneer hij te ‘zwart’ wordt, zoals dat in de volksmond heet. In hun ontwikkeling kunnen kinderen juist veel van elkaar leren en dient een school een afspiegeling van de wijk te zijn”, aldus de directeur. Van Wijngaarden beaamt dit van harte. Het convenant dat Weesper basisscholen in augustus 2008 met elkaar hebben afgesproken, dat de percentages in de verhouding allochtone en autochtone leerlingen op een school gerelateerd zijn aan de verhoudingen in de wijk, zal ook bij de Kors Breijerschool leidraad zijn bij de aanname van leerlingen in de toekomst. Van Wijngaarden: “Voor ons is dat 27-30% kinderen van allochtone afkomst. Om dat percentage in de toekomst te kunnen handhaven en hierop te kunnen sturen hebben we natuurlijk ook de medewerking van ouders en andere scholen nodig.” Het komende half jaar hebben beide directeuren - Dalmulder zal Sjoerd Zwaan na zijn vertrek vervangen - de handen vol om het in elkaar schuiven van de scholen zo soepel mogelijk te laten verlopen. De schoolteams en medezeggenschapsraden worden nauw bij het proces betrokken. Van Wijngaarden: “In ons achterhoofd hebben we steeds de door ons zo gewenste brede school. Het mooie is, dat als die school er uiteindelijk is we de gewenningsfase al achter de rug hebben. De overstap vraag om een enorme inzet van alle betrokkenen en vertrouwen van de ouders. Het gaat om alle kinderen uit onze wijk en daar willen we heel veel voor doen.”




Bron: http://www.weesper.nl/weespernieuws/pdf/2008/wn10dec08.pdf