woensdag 9 juni 2010

De klimop groeit naast het digibord (WeesperNieuws)

Kors Breijerschool kijkt reikhalzend uit naar besluit over nieuwbouw  (door Ruth van Kessel)
WEESP – Is het echt zo erg gesteld met het gebouw van de Kors Breijerschool als de actievoerende leerlingen en ouders eind april lieten weten aan de Weesper politiek? Ja. Dat is kort maar krachtig eigenlijk de enige conclusie die je kunt trekken na een rondleiding door het schoolgebouw. Eind juni hoopt de school dat de politiek besluit tot nieuwbouw. Eindelijk.

Warm en overvol. Met 430 leerlingen is de Kors Breijer de grootste basisschool van Weesp. Het gebouw uit 1962 is echter voor 180 kinderen gebouwd en het laat zich raden dat de gangen te smal zijn en de aula te krap voor deze aantallen. Daarbij heeft al het moderne leermateriaal ook opslagruimte nodig die de school niet heeft en dit leidt tot aan het plafond opgestapelde dozen en kratten in de gangen. Bij de kapstokken en riekende toiletten - niet meer schoon te krijgen - is een speelhoek voor de kleuters gecreëerd en in de klas van meester Wim groeit de klimop door de muren. “Gelukkig ben ik handig met de purspuit en heeft het afdichten van kieren geholpen zodat er geen beestjes meer rondvliegen in de klas”, lacht de jonge schoolmeester. Intussen bereidt hij zijn lessen voor op het digibord. Schooldirecteur Joop van Wijngaarden is trots op alle onderwijsvernieuwingen die de laatste jaren op de Kors Breijer zijn doorgevoerd: “Aan modern onderwijs en gemotiveerde leerkrachten ontbreekt het niet op onze school. Al jaren achtereen scoren wij boven gemiddeld met de Citoscores van groep 8, maar het kost steeds meer kunst-en-vliegwerk om alles voor elkaar te krijgen. In de te kleine lokalen kunnen de leerlingen en de leerkrachten slecht uit de voeten en is het in de zomer veel te warm. Investeren in een gebouw dat al jaren op de nominatie staat gesloopt te worden is geen goede investering, maar nu is de rek eruit. Het verval slaat overal toe. Het kan niet anders dan dat de gemeenteraad op 17 juni zal instemmen met nieuwbouw.” Tenminste, dat hoopt Van Wijngaarden “Het mag duidelijk zijn dat we niet zeuren, want zo kan het echt niet langer meer.”

Aantrekkelijk
Vanaf 2000 pleit Van Wijngaarden al bij de gemeentepolitiek om een nieuw schoolgebouw voor zijn gemengde school. Het liefst een brede school met veel voorzieningen op de huidige plek in wijk Noord-West, omdat, zoals hij zegt, de school een brede maatschappelijke functie vervult in deze wijk waar veel allochtonen wonen. Van Wijngaarden: “Wat onderwijs doet op het gebied van integratie wordt vaak onderschat. Wij komen bij mensen thuis, zijn niet bedreigend en hebben daardoor veel contact. Wel hecht ik eraan op de Kors Breijer de verhouding autochtone en allochtone leerlingen 70 – 30 aan te houden om zo een gemengde school te blijven. Een gemengde school waar bewezen is dat het onderwijs meer dan goed is en waar de sfeer geweldig is. Maar door de slechte staat van het gebouw merk ik dat wij er hard aan moeten trekken om ook voor nieuwe autochtone ouders - die op zoek gaan naar een prettige leeromgeving voor hun kinderen - een aantrekkelijke school te blijven.”

KADER
De gemeente Weesp heeft vijf varianten ontwikkeld voor de Brede School in wijk Noord-West.
  • Opties 1 en 1a gaan uit van een nieuwe school op het terrein van de Kors Breijerschool (13 of 16 lokalen) en welzijnsvoorzieningen in gebouw Papelaan 99. Dit zijn de snelste en goedkoopste opties.
  • Opties 2 en 2a zijn gebaseerd op één grote multifunctionele accommodatie op het terrein van de Kors Breijerschool met 13 of 16 leslokalen. Dit zijn de duurste en meest tijdrovende opties.
  • De vijfde variant behelst het plan om de school te huisvesten in gebouw Papelaan 99 en de welzijnsvoorzieningen onder te brengen in een nieuw gebouw op het terrein van de Kors Breijerschool.
De politiek bespreekt de voorstellen volgende week donderdag in de raadscommissie Welzijn. B en W willen van de raad een voorbereidingskrediet van 475.000 euro om de ontwikkeling van een brede school verder uit te werken.

Lekkageplekken in de teamkamer die aanvankelijk was gebouwd voor 12 leerkrachten en waar nu een team van 35 mensen een plekje moet vinden.

Klimop groeit letterlijk in het klaslokaal.


Bij de toiletten en de kapstok is een speelhoek gecreëerd.

Juf Wendy geeft begeleiding tussen de dozen en kasten op de gang.

Bron: http://www.weesper.nl/weespernieuws/pdf/2010/wn9juni10.pdf  (pagina 5)

dinsdag 8 juni 2010

Vijf varianten voor nieuwe Kors Breijerschool (Gooi- en Eemlander, Vecht~Journaal)

Weesp - Wethouder Hette Zijlstra presenteert de Weesper politiek vijf varianten voor een nieuwe, brede school in de wijk Noord-West. Uit het raadsvoorstel is af te leiden dat nieuwbouw gemiddeld zes miljoen euro kost. In de leerlingenprognoses wordt geen rekening gehouden met bebouwing van de Bloemendalerpolder.

De oplossingen concentreren zich rondom de huidige locatie van de Kors Breijerschool aan de Rembrandt van Rijnstraat en de Papelaan 99 (waar nu kinderopvang en peuterspeelzaal zitten). Tot 2014 heeft de Kors Breijerschool (plus de Jan Woudsmaschool) zeventien lokalen nodig. Dat aantal loopt terug tot 13 in 2024.

In de nieuwe brede school moeten naast onderwijs, opvang en welzijnsvoorzieningen een goede plek krijgen.

De raadscommissie welzijn vergadert op 17 juni over de verschillende varianten.

Bronnen:
http://www.gooieneemlander.nl/nieuws/regionaal/gooivechtstreek/article6145662.ece/Vijf-varianten-voor-nieuwe-Kors-Breijerschool
http://www.echo.nl/vj-vj/buurt/redactie/1033913/vijf.varianten.nieuwe.kors.breijerschool/