zaterdag 20 november 2010

Wie is Job van Velsen?

Afgelopen week heeft Job van Velsen de informatieavond over de bouw van de brede school geleid. Van Velsen is door de gemeente aangesteld als projectleider brede school, en zal zeker in het begin van het project een belangrijke rol spelen. Maar wie is Job van Velsen?

Job van Velsen is directeur / oprichter van EtuConsult (zie deze pagina over Job ) en staat ook aan het roer van het Landelijk Steunpunt Brede Scholen (bredeschool.nl/), waarop dit interview met Job te lezen is. Ook op zijn Twitter-account staan berichten over de Kors Breijerschool.

Het lijkt erop dat het aan de kennis en ervaring van Job niet zal liggen bij dit project. Hopelijk werken alle andere factoren/mensen ook goed mee!

Foto: http://www.etuconsult.nl/35/job-van-velsen

Kors Breijerschool wint Gouden Spade

Het dossier over de vervanging van de Kors Breijerschool heeft de verkiezing van de "Gouden Spade van Weesp" gewonnen. De prijs werd werd vanmiddag door Tweede Kamerlid en fractieleider Alexander Pechtold en Pia Dijkstra overhandigd aan Marieke Mateman, die als voorzitter van de Medezeggenschapsraad directeur Joop van Wijngaarden verving.
Volgens de peiling van D66 Weesp is de Brede School het eerste project in Weesp waarvoor de spade in de grond moet.
Maar liefst 61,5 procent van de stemmen ging naar het bouwen van de Brede School.

Lees hier wat D66 Weesp van de Brede School vindt.




Wat vindt D66 van de brede school?

(bericht geplaatst op www.d66weesp.nl op maandag 15 november 2010)

Bouwen!
Eigenlijk zou dit artikel beperkt kunnen blijven tot dat ene woord, maar als partij die graag nadenkt en van de nuance houdt, zetten wij er graag nog wat kanttekeningen bij. Waarom vinden wij de brede school belangrijk? Dat is een vraag die in de hele discussie hier in Weesp nauwelijks wordt toegelicht.

Een brede school is een school waar ook andere organisaties die zich met kinderen bezig houden zijn gevestigd. Dan denk je in eerste instantie aan kinderopvang en peuterspeelzalen, maar het kan ook breder. Er zijn brede scholen waar ook een bibliotheek gevestigd is, taalonderwijs, de jeugdzorg, sportverenigingen die na school gebruik maken van de gymzaal en ga zo maar door. Het idee is om van de school een levendige plek te maken, een ontmoetingsplaats waar ook na schooltijd van alles gebeurt. Een brede school kan op die manier een belangrijke sociale rol spelen in een wijk. Dat is de meerwaarde.

Leefbaarheid
Wij zijn dan ook van mening dat een brede school bij de Kors Breijer juist bij de wijken Noord en Hogewey een belangrijke rol zou kunnen spelen in het verbeteren van de leefbaardheid van deze wijken. Maar dan moet deze brede school wel breed zijn! Het plan dat nu circuleert voor de brede school is een smalle brede school plus wat woningen. Daar zit wat D66 betreft een probleem.

Het plan behelst een nieuwe school en faciliteiten voor kinderopvang en een peuterspeelzaal. Dat is op zich prima. Daar is niks mis mee. Het is echter wel op voorhand een gemiste kans dat het plan niet breder is. De Kors Breijer is na tien jaar wachten op de gemeente zo moe, dat ze kiezen voor wat haalbaar is en niet voor wat wenselijk is, namelijk een nog bredere school.

Woningen
De gemeente gaat nu mee in deze keuze en heeft voorgesteld om nog een aantal woningen te bouwen op het terrein van de Kors Breijer. Die woningen worden alleen gebouwd om de boel financieel rond te krijgen en niet omdat woningbouw op die plek wenselijk is. Dat is een gemiste kans die tegelijk ook weer kansen biedt. Dat leggen we graag even uit.

Gelukkig zijn de bouw van de brede school en de bouw van de woningen van elkaar losgekoppeld. Eerst wordt de brede school gebouwd en intussen wordt er nagedacht over de woningen. Als het de gemeente gaat om geld, dan kun je ook andere dingen bouwen.

Brede Buurt
Wij stellen dan ook voor om het plan voor de woningen in de ijskast te zetten en in plaats daarvan te kijken of we niet iets kunnen neerzetten waar de wijk echt iets aan heeft? Een buurtcentrum met een café, kantoorruimte en misschien wat flexibele werkplekken voor starters en zzp’ers? Is dat niet veel aantrekkelijker dan weer een woningproject? Werken, terwijl je je kinderen ziet spelen op het schoolplein en rond de lunch zelf even spelen voor voorleesvader?

Zo’n buurtcentrum kan bovendien in de plaats komen van de nu door Weesp versnipperde ontmoetingsplekken voor jong en oud. Een buurtcentrum met plaats voor die activiteiten die nu in Trainspotting, de Roskam en Papelaan 99 plaatsvinden. Dat is de visie van D66. We beginnen met de brede school en daarna gaan we door met de brede buurt.

Bron: http://d66weesp.nl/news/item/wat_vindt_d66_van_de_brede_school/48?mid=

vrijdag 19 november 2010

Verkiezing van de “Gouden Spade van Weesp”

Op dinsdag 16 november 2010 heeft D66 Weesp dit bericht op haar blog geplaatst over ‘De Gouden Spade van Weesp’.

De verkiezing van de “Gouden Spade van Weesp” draait om het bepalen welk gemeentelijk dossiers u als kiezer van Weesp het liefst ziet opgelost cq. geïmplementeerd in de komende college periode van 2010 – 2014. Waar moet de spade in de Weesper grond?

Ten behoeve van de verkiezing van de “Gouden Spade van Weesp” wordt gevraagt uw eigen top drie prioriteiten te kiezen uit een zevental Weesper dossiers en/of ideeën die onlangs gelanceerd zijn. Wie zijn e-mail adres achterlaat, wordt persoonlijk op de hoogte gebracht van de uitslag.

De vervanging Kors Breijerschool is een van de dossiers. "De Kors Breijerschool is gehuisvest in een oud gebouw dat al jaren dringend aan vervanging toe is. De situatie is onhoudbaar en de Kors Breijer wil zo snel mogelijk nieuwbouw. Het idee is om er een brede school van te maken. De besluitvorming hierover duurt nu al 10 jaar."

De prijsuitreiking is zaterdag 20 november bij de Synagoge in Weesp, Nieuwstraat 5, tussen 12:30 en 13:45 door D66 Tweede Kamerlid en fractieleider Alexander Pechtold.

Tot vrijdag 24:00 is iedereen welkom zijn of haar voorkeur uit te spreken via dit stemformulier.

Brede school Weesp moet er snel komen (Gooi- en Eemlander)

WEESP - Zestien leden van de gemeenteraad in Weesp hebben het college donderdagavond opgeroepen de nieuwe brede school voor de zomer van 2012 te realiseren. Alleen Hein Stulemeijer, die met Nieuw Liberaal Weesp opnieuw een gooi doet naar een raadszetel, steunde de motie van Samir Rahmouni (Democratische Eenheids Partij) niet omdat die ‘overbodig’ zou zijn.

En zo hebben school en ouders de politiek zo vlak voor de verkiezingen op het hart gedrukt het er niet langer bij te laten zitten. De Kors Breijerschool heeft dringend een nieuw gebouw nodig om te blijven concurreren met andere scholen in Weesp. De verzameling noodgebouwen rond de school maken op veel ouders nu al zo’n armoedige indruk dat ze de school mijden. Voorts ligt de school in een wijk met veel allochtonen, zodat ook de verhouding tussen kinderen van Nederlandse komaf en van niet-Nederlandse oorsprong verschuift. De gemeenteraad hoopt met nieuwbouw een nieuwe impuls te kunnen geven.

In de laatste vergadering voor de gemeenteraadsverkiezingen was er verrassend veel eensgezindheid. Unaniem namen de raadsleden het amendement van de CDA-fractie over die uitdrukkelijk de bouw van de school los wil zien van de bouw van nieuwe woningen aan de Nijhoffstraat.

De school komt in twee of deels drie lagen te staan aan de kant van de Papelaan. Er komen zestien lokalen, een gymzaal en ruimte voor peuterspeelzaal en kinderopvang.

Bron: http://www.gooieneemlander.nl/nieuws/regionaal/gooivechtstreek/article6582872.ece/Brede-school-Weesp-moet-er-snel-komen

donderdag 18 november 2010

Onderzoeksrapport Singelscholen

Sinds 2003 werkten de schoolbesturen van de basisscholen De Triangel en de Van der Muelen-Vastwijkschool samen met de gemeente toe naar het opknappen van de schoolgebouwen aan de Singel te Weesp. Nadat in 2006 nieuwbouwplannen een onhaalbare kaart bleken, besloot de gemeenteraad om de bestaande schoolgebouwen te renoveren. Hiervoor stelde de raad in mei 2008 een bouwkrediet beschikbaar. Bij de behandeling van de eindafrekening van het project op 27 mei 2010, bleek dit krediet fors te zijn overschreden. Hierop besloot de gemeenteraad van Weesp op 24 juni 2010 een raadsonderzoek in te stellen naar de overschrijdingen bij de renovatie van de Singelscholen Met het besluit tot dit raadsonderzoek zette de raad zijn zwaarste instrument in. Om het onderzoek uit te voeren stelde de raad uit zijn midden een onderzoekscommissie in, bestaande uit Koos Kappert (PvdA), Ad van Gemert (WSP) en Jan Renzenbrink (CDA).
De aanbevelingen in het eindrapport zijn:
  • College: draag in raadsvoorstellen zorg voor een scherpe projectafbakening.
  • College: vraag om nieuwe besluitvorming wanneer raadsbesluiten niet uitvoerbaar blijken.
  • College: schakel tijdig interne en externe expertise in wanneer deze binnen de projectorganisatie ontbreekt.
  • College: leef de Financiële Verordening na bij de informatievoorziening richting de raad.
  • Raad: Grijp verantwoordingsmomenten aan om eerdere kaders te toetsen en wees actiever in het afdwingen van dergelijke verantwoordingsmomenten.
Lees hier het hele rapport.

Groen licht voor Brede School (Kabelkrant)

De gemeente kan aan de slag met de ontwikkeling van een nieuwe Brede School in de wijk Noord-West. Unaniem kozen de raadsleden donderdag voor de plannen van de nieuwe school. Om vertragingen te voorkomen, worden de woningen naast de nieuwe school voorlopig uitgesteld. De WSP wil nog wel onderzoeken of in de sportzaal die naast de school moet komen handbalvereniging WeHave ondergebracht kan worden.


In de raadszaal waren veel bezorgde ouders van de Kors Breijerschool aanwezig; de nieuwe Brede School moet hun verouderde school vervangen. Aan de Papelaan moeten zestien nieuwe lokalen, een gymzaal, ruimte voor peuterspeelzaal en een kinderopvang komen. De DEP riep met steun van bijna alle raadsleden het college op om de school al in de zomer van 2012 af te hebben. De plannen gaan uit van eind 2012.

Bronnen: http://www.weesper.nl/kabelkrant  , http://www.radioweesp.nl/2010/11/groen-licht-voor-brede-school/ 

woensdag 17 november 2010

Raadsvoorstel Brede school en woningbouw

Donderdagavond is er een vergadering van de gemeenteraad waarbij er ook een bespreekstuk is over de Brede school en woningbouw (zie agenda).
Het voorstel komt grotendeels (geheel?) overeen met de gespreknotitie die op woensdag 3 november in de commissie Welzijn besproken is.
  
Voorgesteld besluit:
  1. te kiezen voor aanvullende woningbouw naast de brede school met als uitgangspunt het “vlekkenplan” zoals in ons voorstel is weergegeven;
  2. voort te gaan met het ontwikkeltraject voor de brede school en de ontwikkeling van de woningbouw ter plaatse van de brede school te gelegener tijd aan te pakken;
  3. het bouwheerschap door de gemeente, in samenwerking met het schoolbestuur, uit te doen voeren.
 Het volledige voorstel is hier te lezen.

Wat wil de politiek nog kwijt? (WeesperNieuws)

In het WeesperNieuws van vandaag staan een paar pagina's over de gemeenteraadsverkiezingen van 24 november, met als kop "Wat wilt u tot slot nog even kwijt..." Hieronder de twee reacties die over de brede school gaan.

PvdA - Ron de Boer
(...) de komst van de brede school (Kors Breijerschool) een must is

D66 - Christian Zierleyn
(...) De Kors Breijer was na tien jaar discussie de wanhoop nabij en alleen harde taal en demonstraties hebben ervoor gezorgd dat er nu een besluit ligt. Maar de huidige keuze is de smalste, brede school die mogelijk is, en het blijft zelfs de vraag of de drie partijen in het college dit besluit gaan nemen voor de verkiezing. De ambities lagen ook veel hoger. Alleen omdat de Kors Breijer bang was dat een besluit nog tien jaar zou duren, hebben ze ingestemd met deze variant.

Bron: http://www.weesper.nl/weespernieuws/pdf/2010/wn17november10.pdf, pagina 12+13

Probleem Singelscholen zat ‘m in slechte communicatie (WeesperNieuws)

WEESP - Het is fout gegaan bij de Singelscholen omdat het college van B en W de raad tussentijds onvoldoende op de hoogte heeft gebracht van problemen tijdens de verbouwing en de hoge kosten die hiermee gepaard gingen. Dat is de conclusie van het onderzoek naar de enorme budgetoverschrijding bij de renovatie van de twee scholen. Het rapport verscheen maandag.

Een onderzoekscommissie heeft verschillende personen aan de tand gevoeld, zoals (toenmalige) wethouders, ambtenaren en andere betrokkenen. Aan de hand hiervan is in opdracht van de gemeenteraad een rapport gemaakt, met als doel hiervan te leren. Het rapport komt net op tijd voor de speciale raadsvergadering over de Brede School morgenavond. De renovatie van de Singelscholen heeft ruim 1,2 miljoen meer gekost dan begroot. Dat komt onder meer door foute calculaties en tegenvallers met onder meer de fundering. De onderzoekscommissie adviseert de gemeenteraad nog gedetailleerder en duidelijker te zijn in de opdracht, bij de uitvoering meer de vinger aan de pols te houden en tijdig expertise in te schakelen als deze ontbreekt.

Bron: http://www.weesper.nl/weespernieuws/pdf/2010/wn17november10.pdf, pagina 3

Ingezonden brief: Brede School (12) (WeesperNieuws)

Brede School (12) en Sinnigvelderplantsoen
Vorige week werden in een ingezonden brief van de heer Kerkvoort harde woorden over GroenLinks geuit. Hij beschuldigde ons van liegen en bedriegen. Ik voel me daardoor aangesproken: als persoon én als vertegenwoordiger van een betrouwbare politieke partij. Daarom wil ik reageren op de onjuiste weergave van de feiten in deze brief.
GroenLinks zou de Brede School claimen om de kiezers te behagen. Nogal lastig, als alle politieke partijen vinden dat de brede school er snel moet komen. Wél heb ik als ex-onderwijzer gepleit voor een brede, brede school; - Het is pertinent onjuist dat er volgens GroenLinks niet meer binnenstedelijk gebouwd zou mogen worden. De realisatie van de Brede School moet volgens ons losgekoppeld worden van woningbouw, omdat daardoor de realisatie van de brede school vertraagd zou kunnen worden. Daar waren alle partijen het over eens. Daaraan heb ik toegevoegd dat wij de beslissing om bij de Brede School woningen te bouwen, willen uitstellen totdat duidelijk is welke van de vele nieuwbouwplannen in Weesp daadwerkelijk haalbaar zijn;
De werkelijkheid wordt vervolgens helemaal omgekeerd als de onjuiste bewering over binnenstedelijk bouwen wordt verbonden met onjuiste beweringen over de bouwplannen voor het Sinnigvelderplantsoen. Álle partijen hebben vóór dit bouwplan gestemd om de woon- en winkelkwaliteit in Hogeweij te verbeteren. Maar plotseling – vlak voor de verkiezingen – verandert men ineens van mening. Een betrouwbare partij als Groen- Links handhaaft echter zijn keuzes, ook als dat niet direct stemmenwinst oplevert. Wij zijn dus voorstander van het ‘Hart van Hogeweij’-plan én van het groen houden van het Sinnig-velderplantsoen. Dit betekent dat elders in Weesp vervangende woningbouw moet plaatsvinden.
Anton van Daalen,
Fractievoorzitter GroenLinks

Bron: http://www.weesper.nl/weespernieuws/pdf/2010/wn17november10.pdf pagina 2

dinsdag 16 november 2010

Informatieavond Brede School

Vanavond is er een informatieavond over de Brede School geweest (zie uitnodiging gemeente). Er waren vooral veel omwonenden aanwezig. De avond werkt uitstekend geleid door Job van Velsen. Hoewel hij duidelijk de boodschap uitdroeg dat niet iedereen het naar het zin gemaakt kon worden, was de algemene indruk dat de meeste mensen met een goed gevoel terug naar huis keerden.
Meer informatie volgt mogelijk nog ...