vrijdag 3 december 2010

'Ze hebben keihard gewerkt' (Vechtjournaal)

Uit het Vechtjournaal van 3 december.

WEESP - Een aantal leerlingen van groep 5 van de Kors Breijerschool heeft vrijdag op de Utrechtseweg geholpen met het knotten van wilgen. De wilgentenen worden gebruikt om een hut te bouwen in de demonstratietuin, die achter de school ligt en in verval is geraakt. De buitenactiviteit is de start van een grootschalig natuurproject voor de bovenbouw.
Een leerling van de Kors Breijerschool knot een wilg op de Utrechtseweg tijdens de Buitenklas. (Foto: Studio Kastermans)

Paul Heere is initiatiefnemer van de Buitenklas. Hij is onder de indruk van het enthousiasme van de kinderen. 'Er werd met ongelofelijk veel enthousiasme en gedrevenheid gewerkt. De kinderen waren in de mist en kou bezig, maar ze hebben in één ochtend een hele haag weggehaald. Ze hebben keihard gewerkt.' Heere heeft zelf twee kinderen op de Kors Breijerschool. Hij vertelt dat hij in het voorjaar voor zijn werk een congres bezocht dat werd gehouden op landgoed Bleijendijk in Vught. 'Op het landgoed waren kinderen van een naburige basisschool aanwezig. Zij sloten er hun schooljaar af met een kamp en vertelden dat zij er al een jaar lang natuureducatie volgden. Tijdens het schooljaar hebben ze geholpen met het onderhouden van het landgoed. Ik was onder de indruk van het verhaal en bedacht dat zoiets ook goed op de basisschool van mijn kinderen mogelijk zou zijn. Dat besprak ik met een aantal ouders van andere leerlingen. En daarna ook met de leerkrachten. Zo kreeg het plan steeds meer vorm. De Kors Breijerschool is een heel sociale school. Veel leerkrachten hebben wel iets met de natuur, maar deden er tot nu toe niet actief iets mee. Met dit project kunnen ze de leerlingen bijbrengen hoe lekker het is om in de natuur te zijn. Dat het een onderdeel van hun leefomgeving is en dat ze die zo mooi kunnen maken als ze zelf willen.'

Vertrouwen
De stichting Landschap Noord-Holland begeleidt de leerlingen. 'Zij leveren de benodigde kennis, materialen en gereedschappen en zijn bij alle activiteiten aanwezig. Volgend jaar verwachten we de begeleiding voor een groot deel zelf te kunnen doen.' Heere vertelt dat over anderhalf tot twee jaar de nieuwbouw van de basisschool gereed is. 'We maken 'groen'plannen voor de tijdelijke locaties en de leerlingen van groep 6 zijn al bezig met het maken van plannen voor de inrichting van het schoolplein. Ze houden brainstormsessies en zullen daarna met het Landschap Noord-Holland en de architect om de tafel gaan zitten om te bedenken hoe je het schoolplein leuker en groener maakt. Ook dat is onderdeel van het Buitenklasproject.' Groep 7 wordt vaste partner van Fort Uitermeer voor het onderhoud en snoeiwerk op het fort zoals het maken van schuilplaatsen voor slangen en andere dieren en het planten van struiken die vlinders aantrekken.' Heere vertelt dat de leerlingen van groep 8 in tweetallen gesprekken zullen voeren met (oudere) bewoners uit de omgeving. 'Om te weten te komen hoe het landschap en de omgeving van Weesp in de loop der jaren is veranderd. Samen met kunstenaars van het Domijn zullen zij die verhalen omzetten in kunstwerken of een theatervoorstelling. Het resultaat wordt aan het einde van het schooljaar gepresenteerd.' Heere verwacht veel van de Buitenklas. 'De start was super. En als de basis goed is, kun je het gemakkelijker een vervolg geven. Dus ik heb er alle vertrouwen in.'

Bron: http://www.echo.nl/vj-vj/buurt/redactie/1104491/ze.hebben.keihard.gewerkt/ 

woensdag 1 december 2010

Schilderijen van Kleine Ezel te zien tijdens kerstmarkt

Op zaterdag 11 december geven kunstenares Ilona Woltring en kinderboekenschrijver Rindert Kromhout de Weesper kerstmarkt extra cachet met een open huis in de werkplaats van Woltring in de Sleutelsteeg. Tussen 14.00 en 21.00 uur zijn kinderen en hun ouders van harte welkom om binnen te stappen. Te zien zijn ruim dertig schilderijen die leerlingen van de Kors Breijerschool hebben gemaakt tijdens de Kinderboekenweek. Rindert Kromhout heeft toen op deze school voorgelezen uit zijn Kleine Ezel-boeken, waarna de kinderen schilderijen van het ezeltje hebben gemaakt. De kunstenares heeft zelf eerder dit jaar een levensgrote Mama Ezel vervaardigd, waarin kinderen zich kunnen verstoppen. Deze en vele andere bijzondere creaties van de Weespse zijn ook te zien. Desgewenst geeft de maakster uitleg over haar manier van werken. Om het feest compleet te maken, leest Rindert Kromhout de jonge bezoekers voor uit zijn boeken. Deze voorleesmomenten zijn om 15.00 en om 16.00 uur.

CDA trots op meeste stemmen bij stemlokaal Kors Breijer (WeesperNieuws)

In het artikel "Raadsleden vol goede voornemens" in het WeesperNieuws van vandaag is onderstaande tekst te lezen.

Thea Jansen en Jean van der Hoeven (CDA) tonen zich tevreden en beheerst. Van der Hoeven: “Waarschijnlijk worden het drie zetels, niet slecht. Waar ik vooral heel trots op ben is dat we vanuit stemlokaal Kors Breijer de meeste stemmen hebben gekregen. Dat zijn jonge mensen die hebben geweten hoe hard het CDA haar best heeft gedaan voor de brede school.”

Bron: http://www.weesper.nl/weespernieuws/pdf/2010/wn1december10.pdf, pagina 5

Schoollessen in de buitenlucht (WeesperNieuws)

WEESP - De leerlingen van groep 5 van de Kors Breijerschool zijn vrijdag de hele dag buiten in de weer geweest voor het nieuwe project Buitenklas. Bij de school werd de tuin opgeknapt en verscheen er een nieuwe wilgenhut. Door het project leren kinderen beter kijken naar natuur in de omgeving. Ook voor andere klassen staan er de komende weken speciale activiteiten op stapel; zo gaat groep 7 binnenkort naar Fort Uitermeer.

Bron: http://www.weesper.nl/weespernieuws/pdf/2010/wn1december10.pdf , pagina 2

Leren van Singelscholenrapport (Kabelkrant)

De Singelscholen; de politiek kan er uren over praten, maar de conclusie blijft gelijk. Het brengt de extra 1,3 miljoen euro niet terug en in het aanwijzen van schuldigen heeft de raad geen zin. Dan zou de raad bovendien ook de hand in eigen boezem moeten steken. Uit het rapport blijkt weliswaar dat B en W te veel op eigen houtje beslissingen hebben genomen, maar de raad had ook meer de vinger aan de pols had moeten houden.

Advies gebruiken bij Brede School
Daarom wordt het onderzoeksrapport vooral gebruikt ter lering. Met de adviezen en conclusies wil de nieuwe gemeenteraad zijn voordeel doen bij de realisatie van de Brede School. De renovatie van de twee Singelscholen (De Triangel en de Van der Muelen-Vastwijkschool) viel niet alleen fors duurder uit door tegenvallers als asbest en betonrot, maar ook door verkeerde calculaties en vergeten kostenposten.

Bron: http://www.weesper.nl/kabelkrant/ 

maandag 29 november 2010

Buitenklas dinsdag bij TV-Weesp

Dinsdag 30 november tussen 20.30 en 21.15 is Paul Heere te gast in de uitzending van TV Weesp om te praten over de Buitenklas. Te midden van het politieke en serieuze nieuws wordt aandacht besteed aan dit sympathieke project (aldus Radio Weesp). Vrijdag stond de Buitenklas ook al bij het WeesperNieuws op de kabelkrant (dit bericht).