woensdag 10 november 2010

‘Is dit nou het resultaat van tien jaar werk?’ (WeesperNieuws)

Dit artikel staat in het WeesperNieuws van vandaag.

Raad wil voor verkiezingen uitsluitsel over Brede School
door Marieke van Veen

WEESP - Er komt nog voor de verkiezingen een extra raadsvergadering over de Brede School. De huidige raad wil nog voor het einde van deze gemeenteraadsperiode een aantal dingen vastleggen. Woensdagavond was er een commissievergadering waarin wethouder Zijlstra en zijn ambtenaren Biemans en Tromp presenteerden wat zij tot nu toe op papier hebben staan. Daarbij waren ook weer veel ouders en andere betrokkenen aanwezig.

Sommige fracties waren teleurgesteld over de fase waarin het plan zich bevindt. De presentatie behelst weinig meer dan een vlekkenschets, een planning en informatie over wie wat moet gaan oppakken. “Zijn deze vier blaadjes nou het resultaat van tien jaar werk?”, zo klonk het schamper.

Gympen op het dak
Over de nieuwe Brede School, die de Kors Breijerschool aan de Rembrandt van Rijnstraat moet gaan vervangen, is niet meer bekend dan dat het een gebouw van twee lagen moet worden. De gymzaal komt eventueel op het dak. De hoofdingang komt aan de Papelaan of aan de Martinus Nijhoffstraat. Het is de bedoeling dat een architect in februari 2011 met deze gegevens aan de slag gaat. De voorkeur gaat uit naar een design- en constructaanbesteding. Dat houdt in dat de aannemer zowel het ontwerp als de bouw verzorgt, wat tijd en geld bespaart.

Appartementencomplex
Voor de aan het plan gekoppelde woningbouw wordt uitgegaan van een appartementencomplex van vier lagen, parallel aan de bestaande appartementengebouwen aan de Martinus Nijhoffstraat. Over de nieuwe moskee is nog niet veel te zeggen, daarover wordt met het moskeebestuur nog overleg gepleegd. Over wat er verder op papier staat, is lang niet iedereen tevreden. Veel fracties willen het plan, dat zowel een nieuwe school als woningbouw en een nieuwe moskee omvat, opsplitsen. Dat zou het proces van vergunningen en inspraak voor de Brede School vereenvoudigen, zodat de kans op vertraging kleiner wordt.

Hartenkreet
Voor aanvang van de discussie melden zich verschillende insprekers, zoals Marcel Kalse namens de ouders Rik Sybesma van de overkoepelende basisscholenstichting Spirit. Ook Joop van Wijngaarden hield voor aanvang van de bespreking een bezielend betoog, naar eigen zeggen niet alleen als schooldirecteur maar ook als betrokken burger: “Elk jaar dat de Brede School langer op zich laat wachten, onthoudt u uw burgers - de leerlingen van onze school - van een gedegen voorbereiding op de toekomstige Weesper samenleving.” Verschillende raadscommissieleden gaven aan door deze hartenkreet geraakt te zijn en stuurden nogmaals aan op een eerdere oplevering van de nieuwe school - namelijk in de zomer van 2011. Wethouder Zijlstra en zijn ambtenaren hoorden de op- en aanmerkingen hierover gelaten aan. “U moet geen onmogelijkheden vragen”, deelden zij de politiek mede. Zij voelen er dan ook niets voor om veel aan het huidige voorstel te sleutelen.De kans is aanwezig dat de fracties toch gaan proberen een snellere realisatie af te dwingen. Dat zullen zij door middel van moties moeten doen. De summiere notitie die er nu ligt, wordt donderdag 18 november behandeld in een extra raadsvergadering, waarschijnlijk de laatste van deze gemeenteraad.

Als de coalitieonderhandelingen lang duren, zou het kunnen dat de huidige raad in december nog wel een raadsvergadering heeft, maar dan als demissionaire gemeenteraad. Overigens is ten tijde van deze raadsvergadering waarschijnlijk nog geen rapport beschikbaar over het Singelscholen-debacle. De raad heeft laten uitzoeken hoe het kan dat de uitbreiding en renovatie van deze scholen financieel zo ontzettend uit de hand zijn gelopen. Dit onderzoek is bedoeld ter lering bij volgende projecten en daarom had de gemeenteraad de gegevens graag al bij de behandeling van de Brede School bij de hand gehad. Maar dat dit net niet op tijd lukt mag geen belemmering zijn voor de voortgang van de Brede School, zo luidde de afweging. Daarom wordt de extra raadsvergadering toch doorgezet.

Lees hier de berichten van vorige week met meer informatie, inclusief de de besproken nota.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten