zaterdag 20 november 2010

Wat vindt D66 van de brede school?

(bericht geplaatst op www.d66weesp.nl op maandag 15 november 2010)

Bouwen!
Eigenlijk zou dit artikel beperkt kunnen blijven tot dat ene woord, maar als partij die graag nadenkt en van de nuance houdt, zetten wij er graag nog wat kanttekeningen bij. Waarom vinden wij de brede school belangrijk? Dat is een vraag die in de hele discussie hier in Weesp nauwelijks wordt toegelicht.

Een brede school is een school waar ook andere organisaties die zich met kinderen bezig houden zijn gevestigd. Dan denk je in eerste instantie aan kinderopvang en peuterspeelzalen, maar het kan ook breder. Er zijn brede scholen waar ook een bibliotheek gevestigd is, taalonderwijs, de jeugdzorg, sportverenigingen die na school gebruik maken van de gymzaal en ga zo maar door. Het idee is om van de school een levendige plek te maken, een ontmoetingsplaats waar ook na schooltijd van alles gebeurt. Een brede school kan op die manier een belangrijke sociale rol spelen in een wijk. Dat is de meerwaarde.

Leefbaarheid
Wij zijn dan ook van mening dat een brede school bij de Kors Breijer juist bij de wijken Noord en Hogewey een belangrijke rol zou kunnen spelen in het verbeteren van de leefbaardheid van deze wijken. Maar dan moet deze brede school wel breed zijn! Het plan dat nu circuleert voor de brede school is een smalle brede school plus wat woningen. Daar zit wat D66 betreft een probleem.

Het plan behelst een nieuwe school en faciliteiten voor kinderopvang en een peuterspeelzaal. Dat is op zich prima. Daar is niks mis mee. Het is echter wel op voorhand een gemiste kans dat het plan niet breder is. De Kors Breijer is na tien jaar wachten op de gemeente zo moe, dat ze kiezen voor wat haalbaar is en niet voor wat wenselijk is, namelijk een nog bredere school.

Woningen
De gemeente gaat nu mee in deze keuze en heeft voorgesteld om nog een aantal woningen te bouwen op het terrein van de Kors Breijer. Die woningen worden alleen gebouwd om de boel financieel rond te krijgen en niet omdat woningbouw op die plek wenselijk is. Dat is een gemiste kans die tegelijk ook weer kansen biedt. Dat leggen we graag even uit.

Gelukkig zijn de bouw van de brede school en de bouw van de woningen van elkaar losgekoppeld. Eerst wordt de brede school gebouwd en intussen wordt er nagedacht over de woningen. Als het de gemeente gaat om geld, dan kun je ook andere dingen bouwen.

Brede Buurt
Wij stellen dan ook voor om het plan voor de woningen in de ijskast te zetten en in plaats daarvan te kijken of we niet iets kunnen neerzetten waar de wijk echt iets aan heeft? Een buurtcentrum met een cafĂ©, kantoorruimte en misschien wat flexibele werkplekken voor starters en zzp’ers? Is dat niet veel aantrekkelijker dan weer een woningproject? Werken, terwijl je je kinderen ziet spelen op het schoolplein en rond de lunch zelf even spelen voor voorleesvader?

Zo’n buurtcentrum kan bovendien in de plaats komen van de nu door Weesp versnipperde ontmoetingsplekken voor jong en oud. Een buurtcentrum met plaats voor die activiteiten die nu in Trainspotting, de Roskam en Papelaan 99 plaatsvinden. Dat is de visie van D66. We beginnen met de brede school en daarna gaan we door met de brede buurt.

Bron: http://d66weesp.nl/news/item/wat_vindt_d66_van_de_brede_school/48?mid=

Geen opmerkingen:

Een reactie posten